FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Zastrašivanje prostote
Foto: Marina Lopičić

kolumna

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Zastrašivanje prostote

Lični stav -

Kad god čujem euromahalske i krugodvojkaške jadikovke da je Vučić medijskim mrakom, famoznim crnim džipovima, podmićivanjem penzionera i ostalim marifetlucima „uništio“ opoziciju, uvek se zapitam zašto opozicija, dok je bila na vlasti - a bila je (s retkim izuzecima) celih dvanaest godina - nije „uništila“ SPS i radikale, posredno i Vućića.

Konačno, zar nekadašnja vlast na čelu sa JexSom nije i pokušala da uništi radikale tako što ih je hokus pokusima podelila na dve frakcije, u nadi da će posle nesmetano vladati u vjekove vjekova. Nije to bilo bez neke logike. Mora da su majke JexSove invencije - možda i sam JexS - bili negde načuli za Cezarovu devizu divide et impera (zavadi pa vladaj), pa su pomislili da će ono što priliči Jupiteru priličiti i volovima.

JexS je prevideo - verovatno su mu malo i pomogli da previdi - da je Cezar zavađao protivnike, pa vladao, imajući iza sebe brojne diciplinovane legije, dočim je JexS iza sebe (možda je bolje reči „oko sebe“, bilo bi vulgarno reći „pod sobom“) imao - uz izvinjenje retkim izuzecima - gomilu neradnika, mrsomuda, bezmudića i tetlemana lakomih na laki keš i sve što vole mladi.

A šta je imao Vučić? Isto ovo što ima i sada - organizovanu i disciplinovanu, lojalnu i iznutra koherentnu stranku, doduše četvorostruko manje brojčanu nego danas, ali zar se i drljavi DSS nije udestostričio kad se uspentrao na vlast.

Imao je i nešto još važnije - znao je šta hoće. A hteo je upravo OVO i to će - ako se ne dogodi kopernikanski obrt - hteti u vjekove vjekova. Koliko će - ako se takođe ne dogodi neki kopernikanski obrt - i ostati na vlasti, u stvari sve dok gospoda babe i seka perse iz Eurmahale, koji zapušavaju nos na pomen reči „radikal“, ne ukače da je legitimna svaka stranka (iako to ne znači da je svaka dobra) koja na vlast dolazi legalnim putem.

„A crni džipovi“, „a strah koji šire“ - čujem piskutave glasiće iz Krugova dvojke. Šta sa crnim džipovima? Jebo ja mater svakom ko se plaši crnih džipova, taj se plaši svoje senke, a ne džipova. Sto pedeset ljudi sa pajserima stanu pred crni džip i svaki se džip pretvori u trabant. Samo treba imati muda.

Prorok Muhamed s. a. v. s. je ovako govorio svojim sledbenicima, citiram po sećanju: „Vi mislite da je nešto za vas dobro, a u stvari je loše, mislite da je nešto loše, a u stvari je dobro. Bog zna.“ Jedna od ti stvari koje izgledaju loše, a u stvari je dobra, jeste uspenije Vučića i SNS na vlast i njihova totalna supremacija koja je 95-procentno posledica apsolutnog odsustva alternativne politike i organizovanog političkog otpora. Vučićevo uspenije i Carstvije Jego je delom kao sneg - učinilo je da svaka zverka pokaže svoj trag - delom pak kao ona crvena pilula iz filma Matrix - razvejalo je iluzije i razotkrilo pustinju srpske realnosti. Pogledajte ponovo Matrix, pa se obavestite šta treba činiti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track