VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Moje NE na referendumu
Foto: Marina Lopičić

UDARNA PESNICA

VLADIMIR ĐUKANOVIĆ: Moje NE na referendumu

Lični stav -

Svakako ću na referendum vezan za promenu Ustava izaći. Uostalom, ima li išta lepše nego kada se narod pita i kada narod odlučuje o tako važnom državnom pitanju kao što je Ustav. Menja se najviši opšti pravni akt, i to je za svakog ko ima svest o državi izuzetno bitna činjenica, jer Ustav je, pored toga što je pravni, ujedno je i politički akt.

Promene Ustava o kojima ćemo glasati pre svega će se ticati pravosuđa i ukoliko one budu ovakve kakve se inače najavljuju putem medija, na referendum izlazim da izrazim protivljenje takvim promenama. Ključni momenat protiv koga se svim snagama zalažem je potencijalna mogućnost da se parlament u potpunosti izopšti iz procesa izbora sudija, odnosno da se praktično sudijama omogući da se njihov izbor svede isključivo kroz proces biranja unutar sudske vlasti.

Praktično, time se stvara država u državi, odnosno jedan deo te vlasti, u ovom slučaju sudske, izlazi iz one tripartitne podele vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku, od kojih je svaka bila nezavisna, ali je po principu „kočnice i ravnoteže“ pomalo kontrolisala onu drugu.

Dobićemo neprirodan paralelni sistem koji polako dobija naziv „sudokratija“, nad kojim niko živ neće moći da ima apsolutno nikakvu kontrolu, dok će sudije odlučivati o sudbinama građana.

Apsolutno je iracionalno omogućiti jednom delu vlasti koji presude donosi „u ime naroda“ da se u potpunosti odvoji i odrodi od tog istog naroda tako što ćete jedinoj instituciji na koju narod prenosi suverenost tako što na izborima glasa za narodne poslanike oduzeti pravo da makar prilikom prvog izbora sudije odluči da li neko može da bude sudija ili ne. Uostalom, ima li išta lepše od toga da sudija koji prvi put stupa na sudijsku funkciju polaže zakletvu pred narodnim predstavništvom?

Danas građani apsolutno opravdano najviše negoduju na rad pravosuđa. Ljudi veoma često percipiraju sudove kao mesta vrhunske nepravde. Možete misliti šta će se događati kada se omogući sudijama da novim promenama Ustava postanu apsolutno nedodirljive?

Suštinska vlast u državi neće biti ni predsednik, niti premijer, niti parlament, već sudije. Sve se više stvara opasnost da će izbori kao kategorija postati besmisleni, jer pravi izvor moći neće biti kod onih kojima je narod poverio glasove, već kod sudija. Otuda ne razumem zašto se ovo radi, tim pre jer oni što nam to zagovaraju najpre ništa slično nisu uveli u svojim zemljama. Praktično, mi im dođemo kao eksperiment.

Onog momenta kada se i parlament izopšti iz njihovog makar prvog izbora, jasno je kao dan koliko će se strane agenture upetljati da u naš pravosudni sistem počnu da ubacuju svoje sudije. Priča o tome da će parlament ipak biti prisutan kroz izbor nekoliko eminentnih pravnika u Visoki savet sudstva je priča za malu decu. Ko to danas daje licencu da si eminentni pravnik i ko garantuje da ti eminentni pravnici neće postati potkupljivi onog momenta kada ih parlament izabere?

Poštovana gospodo, državu kojoj otmeš pravosuđe suštinski si porobio. Zato, ukoliko ovakav predlog dođe pred narod na referendum, zaokružiću NE.

Rekoh i spasih dušu svoju!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track