REDAKCIJA KURIRA: Umesto bubrega
Foto: Shutterstock

bez rukavica

REDAKCIJA KURIRA: Umesto bubrega

Lični stav -

Usubotu, 4. decembra, portal Cenzolovka pobrojao je sve napade, zastrašivanja i ometanja novinara koji su izveštavali o protestima na ulicama gradova u Srbiji, a Nezavisno udruženje novinara Srbije i Nezavisno društvo novinara Vojvodine pozvali su MUP da omoguće rad novinarima i novinarkama. Ovome se nema šta zameriti, svaka im je reč i svaki potez na mestu. Drugačije i ne može biti, jer sve su to uradili i sve rekli časni ljudi, u čije dobre namere ne treba sumnjati.

Svaka čast, dakle, koleginice i kolege, kapa dole! Naklon do poda! Samo, potkrala vam se jedna greška, desio vam se propust... Valjda zato što ste ljudi, a ljudi greše.

Nema na spisku koji ste sačinili onog isključenja struje reportažnim kolima RTS u toku prenosa obraćanja predsednika Aleksandra Vučića tri dana ranije, 1. decembra. Negde vam se to zaturilo...

Nije moguće da niste čuli ni znali. Nova.rs ceo dan je mladića koji je to učinio (ime poznato redakciji tog portala!) slavila kao heroja: veliki naslov, dugačka ispovest, afirmativni kontekst, tapšanje...

I nije moguće da to ne smatrate „ometanjem“, jer ste uredno u svoj spisak uvrstili i „pokušaj jednog čoveka da spreči CINS-ovog novinara da snima dešavanja na protestu“. CINS je Centar za istraživačko novinarstvo i nema svoju video-produkciju, osim na Tviteru, a RTS je prenošenje slike osnovna delatnost, ali da ne ulazimo u sitnice. Ometanje je ometanje, zar ne?

Kako je onda moguće da isključivanje struje reportažnim kolima RTS nije slučaj koji zahteva vaše reagovanje, odnosno osudu?

Zato što je Vučić u pitanju? A ako neko pride i izvadi baterije iz foto-aparata novinara kojeg smatrate „režimskim“? Ili, ako ga mrzi da se zajebava s baterijama, nego mu samo uzme aparat „da ne bi slikao Vučića“?

Ili ovo: šta sa Boškićem Obradovićem? Da li je prenošenje njegovog obraćanja dozvoljeno ili je čupanje kabla akt građanske neposlušnosti?

Gde je granica, novinarke i novinari?

Nema odgovora!

A znate li zašto nema odgovora!

Zato što ste vi novinarke i novinari onoliko koliko su muda bubrezi!

Časni ste ljudi, ali ste profesiju zamenili strastvenim navijanjem za jednu političku opciju. To je, naravno, vaše neotuđivo pravo, na kraju krajeva svako radi onako kako ume i mora... ali uneli ste podele među novinare. Na „vaše“ i „njihove“!

Da navedemo čest citat iz kolumni jedinstvenog i neprejebivog Basare: „Zlo je kad oni ukradu naše krave, a dobro kad mi ukrademo njihove.“ Samo što ovde nije reč o krađi krava već o - sami pišete - „napadima, zastrašivanju i ometanju“ novinara. Jebeš profesionalni integritet, reč je o telesnom! O bezbednosti vaših kolega!

To vašu odbranu novinara i profesije svodi na karikaturu, ali sami brinite zbog toga, sami ste se i proglasili njihovim zaštitnicima. I sami od međunarodnih organizacija ubirete pare za to.

A što se Nove.rs i njihovog huškačkog teksta „EKSKLUZIVNO Mladić koji je iščupao kablove Vučiću na RTS: Nek im se tresu gaće“, za njih citat redovnog profesora FDU Biljane Srbljanović: „Zbog da jedu g***a“. Ona je to napisala bez zvezdica...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track