FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Svi na spisak
Foto: Marina Lopičić

kolumna

FAMOZNO SVETISLAV BASARA: Svi na spisak

Lični stav -

Ima tome iha-ha otkako sam dokonao - i momentalno obznanio SNiS-u - da se u Srbiji politika ne vodi, nego - glumi, najčešće glumata. Ako se ponekad i dogodi da se na srpskoj političkoj pozornici pojave personae dramatis sa stvarnom političkom vizijom i rešenošću da tu viziju ostvare - kao npr. drevni komunisti ili drevni liberali - onda nastaje pičvajz jer u prvom slučaju (komunista) vizionari stanu da ubijaju reakcionare (a reakcionari su svi koji nisu komunisti), dočim u drugom slučaju (liberala) složna srpska braća (svih boja) poubijaju vizionare. I tako to guzelja od vijeka do vijeka.

Poslednjih godina srpsko političko šmiranje, glumatanje i kerebečenje spalo je na najniže grane. Publika - tj. biračko telo, čiji kriterijumi nikada nisu bili visoki, a sada su nikakvi - ili ne haje za politiku, ili joj se svaka šuša može uvući u dupe i uvaliti svako mudo umesto bubrega.

Iz ove perspektive vreme kad je Referendumski Lopov na novogodišnjem dočeku cupkao u kozaračkom kolu pred srpskom majkom - nemajući pojma da seljačka dramaturgija nalaže da na dramskom vrhuncu uturi 500 evra u brushalter - ili vreme kada je JexS špricao krave, izgleda kao zlatno doba srpske demokratije.

Kud god pogledaš - lakrdijaš do lakrdijaša. Lakrdijašku žutu majicu nedavno je od Nikole Šećeroskog preuzeo Guzijan Jeremić sa deklaracijom o revanšizmu, koja se - kako se obavestih iz moje omiljene žutare Blica - dodatno usložnjila podastiranjem spiska osoba predviđenih za najebavanje.

Pre nego što pređemo na „meritum“ stvari, napominjem da je revanšizam ekskluzivna politika revolucionarnih, totalitarnih stranaka (poznate su redakciji), a da ga i takve stranke - sve dok ne namame publiku i dok se ne uspentraju na vlast - po pravilu ne najavljuju.

Kaže za Blic Guzijanov pobočnik Aleksić da revanšizam neće biti „osveta“, nego da će „institucije samo raditi svoj posao“. Budući da „revanche“ znači samo „osveta“, ne vidim šta bi drugo Guzijanov revanšizam - institucionalan ili vaninstitucionalan, svejedno - mogao biti, naravno pod uslovom da Guzijan ozbiljno misli, što uopšte nije slučaj.

Kako znam da Guzijan laže, masti i glumata? Lako. Nema on muda za tako nešto. Može se vama učiniti čudno, ali revanšizam zahteva strogu disciplinu, ogromnu energiju i jasan plan „šta posle revanšizma“, a to je u Srbiji deficitarna roba, pogotovo je Guzijan u tome deficitaran.

Guzijan je pokvaren i alav, ali nije glup. Dobro on zna da će svako ko džarne u osinje gnezdo burazerskog pluralizma završiti ili u jarku s metkom u potiljku, ili s metkom u srcu, kao što je završio Đinđić, kome revanšizam na pamet nije padao.

Zašto onda kaže revanšizam? Iz istog razloga zbog kog dilberi kažu ljubav, a misle na seks. Prostonarodnim jezikom - Guzijan hoće da nas ponovo guzi i muze i da iz toga izvuče debeo profit. U tom smislu mu predlažem razmenu. Neka on i mene stavi na taj spisak, a ja ću njega za uzvrat staviti na qwr.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track