DR ĐERLEK PRIMIO VAŽNU DONACIJU SZO: Stiglo 200 frižidera za vakcine, 55 laptopova... SVE VREDI 270.000 DOLARA
Foto: Kurir

POmoć srpskom zdravstvu

DR ĐERLEK PRIMIO VAŽNU DONACIJU SZO: Stiglo 200 frižidera za vakcine, 55 laptopova... SVE VREDI 270.000 DOLARA

Društvo -

Dr Mirsad Đerlek, državni sekretar Ministarstva zdravlja i predsednik nacionalnog tela za imunizaciju primio je juče u ime ministarstva donaciju Svetske zdravstvene organizacije (SZO), odnosno kancelarije SZO u Srbiji vrednu 278.100 dolara.

- U saradnji sa SZO identifikovane su potrebe zdravstvenog sistema Srbije radi jačanja i unapređenja kapaciteta za sprovođenje imunizacije protiv kovida 19, kao i za sprovođenje programa redovne imunizacije. Radi se na unapređenju i jačanju kapaciteta za uspostavljanje i održavanje hladnog lanca u skladištenju i distribuciji vakcina, kao i kapacitetu za informatičku podršku. Dobili smo na korišcenje 46 specijalizivanih frižidera za čuvanje vakcina od renomiranog svetskog proizvođača, a po zahtevima i standardima SZO - kaže dr Đerlek.

Dodaje da frižideri imaju radnu zapreminu 200 l, a biće raspoređeni u zavodima za javno zdravlje i domovima zdravlja širom Srbije.

- Takođe, dobili smo 55 laptop računara, 55 štampača i jedan server koji će biti smešten u Institutu "Batut", imaće namenu da podrži postojeću elektronsku platformu za registrovanje i praćenje procesa vakcinacije - navodi dr Đerlek.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track