BEZ RUKAVICA: Smrtonosna meteorologija
Foto: Shutterstock

KOLUMNA

BEZ RUKAVICA: Smrtonosna meteorologija

Lični stav -

Srbi su mekani i slatki, kremasti, raznih ukusa - od vanile, preko lešnika, do ruma.

I vi ste uočili sličnost?

Da, Srbi su, prema vestima koje čitamo ovih dana, kao sladoled!

Tope se na vrućini!

Ne mogu nam doći glave ni Hrvati, ni Albanci. Uzalud nas lome Kristijan Šmit i Der Lajenova. Od korone samo kijamo, od majmunskih boginja se češemo, ali majku će nam jebati julske vrućine.

Nećemo nestati na bojnom polju, nego će nas isprati hladnom vodom, kao fleke od sladoleda!

Ili će nas odneti poplave!

U svakom slučaju, sahraniće nas meteorologija!

Prosta pretraga vesti na internetu pokazuje da ranijih godina nije bilo ovako, a šta se desilo 2022, moraće da objasne stručnjaci. Biće da sve to ima veze s klimatskim promenama, mada ne treba isključiti ni specijalan rat koji bukti u senci borbi na frontu u Ukrajini. Tek, uočljivo je da ovog leta ne prođe dan da nas portali ne obaveste kako nam preti kataklizma.

Početkom ovog meseca jedan je službenik RHMZ u jutarnjem programu televizije s nacionalnom frekvencijom neoprezno izjavio da i u julu ponekad pada kiša. Stariji su se sa smeškom prisetili letnjih pljuskova - kišnih kapi koje se glasno rasprskavaju o vreli asfalt, žubora oluka i kikota devojaka u mokrim letnjim haljinama...

Mlađi su zapali u amok.

„Bog se dragi na Srbe naljuti... U narednih sat vremena jaka kiša, neka ne izlazi ko ne mora!“, glasio je naslov na jednom portalu.

„Žuti alarm! Biće vode do kolena, stručnjaci upozoravaju stanovnike nižih spratova na ovo!“, odgovorio je drugi. „Ovo“ je bilo da bacanje soca od kafe u sudoperu može dovesti do zagušenja kanalizacije.

Urednik trećeg portala, sa očiglednim sklonostima ka nauci, glasnuo se ovako: „Oblak koji ide ka Srbiji ima snagu atomske bombe. Naredna dva sata su presudna...“

Kiša je tog dana zaobišla ne samo Kragujevac nego celu Srbiju.

„Sada će pasti sigurno! Ustani, Noje, da vidiš šta je potop!“, vrisnuo je sutradan onaj prvi kao snajka iz vica koja ženi brata.

Drugome je bio bliži stil Damjanovog zelenka: „Dupli potop, i ono što juče nije palo, pašće danas! Posebno upozorenje za neplivače!“

Ni treći nije video razlog da odustane: „Atomski oblak viđen na auto-putu ka Srbiji. Do 19 časova desiće se ovo.“ Oni koji su rukom drhtavom od straha kliknuli na vest ispod naslova saznali su da je „ovo“ „nagli porasti vodostaja bez izlivanja na pritokama Belog Timoka i gornjeg toka Južne Morave“.

Ali kiša nije pala ni tada, ni sutradan...

Iznevereni urednici portala uvređeno su ćutali, samo je jedan primetio: „Nepogode zaobišle Srbiju. Karma je čudo, oluja se vratila u Hrvatsku“.

Pošto je imao dobar šer, onaj isti meteorolog bio je opet pozvan u jutarnji program. Ovog puta je istakao da je u Beogradu jul najtopliji mesec u godini. Naravno, i pre nego što je stigao da rečenicu završi podatkom da je prosečna julska temperatura 22,1 stepen Celzijusov, portali su reagovali...

„Mi što se nismo podavili u poplavama ima da izgorimo! Vrućine ovog puta ne možemo izbeći!“

Besplatno ustupamo naslov za 2. avgust: „Srbi, ne pod šljivu! Na Svetog Iliju grom udara baš u ovo drvo!“

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track