BEZ RUKAVICA: Ujedinjeni protiv popisa
Foto: Shutterstock

BEZ RUKAVICA: Ujedinjeni protiv popisa

Lični stav -

Srbima neće doći glave ni Albanci, ni Hrvati... Srbi će nestati sami od sebe.

Iskopneće kao sneg u aprilu, jer će jednog dana zaboraviti kako se jede.

Evo, već sad ne znaju gde im je dupe a gde glava.

Da nije tako, zar bi bilo moguće da se protivnici popisa razmahnu i postanu ozbiljna tema!

Da vidimo šta imamo ove nedelje...

Imamo popis koji počinje sutra, opsežnu akciju koja se organizuje svakih deset godina. Cilj joj je da prikupi osnovne podatke o stanovništvu kako bi se odredile buduće smernice državne politike. Popisi se inače organizuju svuda u svetu, a u Srbiji se manje-više redovno sprovode od 1834. godine... Ali prvi put sada prati ga teorija zavere i kampanja da je reč o nečemu smišljenom protiv mirnih građana, te da će se svakome ko u njemu učestvuje olupati o glavu.

Navodno će popisivači ili oni koji su ih poslali, kad se dokopaju JMBG neopreznog građanina, moći da kupuju na telešopu na njegov račun! Ili će od popisivača fasovati koronu? Čije su postojanje isti ti antipopisari, dok su se zvali antivakseri, negirali! I tako... Više njihov um zamisli nego što more ponese!

Otkud takva provala iracionalnosti?

Jedan deo razloga - manji! - objektivne je prirode: živimo u društvu čiji su mediji izbrisali granicu između istine i laži, pa je „sve moguće“. I da je Hilari Klinton reptil sa druge planete, i da jedna popularna pevačica dokazuje da je Zemlja ravna. O lekarima koji su nas u doba korone ubeđivali da treba piti lek za konje i slično... da ne govorimo.

U takvim okolnostima dovoljno je da pojedinac između dva svoja okršaja s belim miševima tvitne da popisivači prave spisak onih koji će biti prognani na Mars, i već će se naći njih hiljadu da pred Skupštinom viču „Nećemo na Mars!“.

I tu dolazimo do dominantnog razloga za bujanje teorija zavere: u Srbiji više nije sramota biti glup!

Istina, i ranije je bilo onih koji su se usuđivali da pred zadružnom prodavnicom, uz mlako pivo, počnu priču o nečemu što ne poznaju. Ali takvi su podsmehom brzo bili ućutkivani. Trebalo je da se pojave famozne društvene mreže da i takvi dođu na svoje: našli su mesto gde bez straha od grube šale, psovke ili ćuške mogu da se pitaju kako to avioni lete a ne mašu krilima, ili da ubeđuju vaskoliko pučanstvo da bi oni Srbiju odveli u blagostanje samo kad bi njemu (V. Jeremiću) dali da bude predsednik...

Budale su došle na svoje - tolike godine govorili su im: uči, obrazuj se, bez znanja ni za gde nisi... a oni su morali da ćute i slušaju kako od njih nikad ništa neće biti. A vidi ih sad: sve influenser do uticajnog tviteraša s hiljadama pratilaca! Kakva fizika, kakva sociologija - ni gramatika im ne treba!

Isus je „niščima duhom“ poklonio carstvo nebesko, a oni sami osvojili su carstvo zemaljsko.

Radujmo se! Osana!

I na kraju, mali prilog za istoriju beščašća: portal Nova.rs objavio je tekst pod naslovom „Pazite kako odgovarate na ovo pitanje s popisa o vašim primanjima, vlast sprema podvalu“. Tri dana je prvi na njihovoj listi najčitanijih... iako u tekstu nikakvog objašnjenja u čemu je podvala - nema. Neko im je rekao da Vučić vrši popis, pa da ga zajebu. Ili se kandiduju za nacionalnu frekvenciju...

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track