MILOVAN JOVANOVIĆ: Tras u Velikoj Britaniji
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Tras u Velikoj Britaniji

Lični stav -

Britanska premijerka Liz Tras podnela je ostavku na mesto lidera Konzervativne stranke i tako postala četvrti šef britanske vlade koji je, od 2016. do danas, otišao s funkcije pre vremena. Tras je na vlasti provela samo 44 dana, što je istorijski rekord u britanskoj politici.

Za vreme njenog mandata umrla je britanska kraljica Elizabeta II i došlo je do erozije privrede i javnih finansija.

U kratkom oproštajnom govoru kazala je kako je njena vlada postavila viziju ekonomije niskih poreza i visokog privrednog rasta, koja bi iskoristila sve prednosti i slobode bregzita.

Tras je izgubila poverenje svoje stranke upravo nakon predstavljanja takvog ekonomskog plana, zbog kojeg je nastao haos na finansijskom tržištu UK. Ona je zatim odustala od spomenutog plana, što je samo povećalo konfuziju među građanima. Finale je bio predlog opozicionih laburista o zabrani eksploatacije nafte i plina poznate kao freking. To je na kraju Liz Tras koštalo mesta premijera.

Laburisti su mudro iskoristili priliku za slanje u parlament svog predloga zakona kojim bi se zabranio freking, što je, inače, i bio jedan od temeljnih obećanja Konzervativne stranke pred izbore 2019.

Šef laburista Kir Starmer time je doveo konzervativce pred svršen čin tako što će ili glasati za opozicioni predlog, ili prekršiti sopstveno izborno obećanje.

Iz kabineta Liz Tras stigla je naredba da svi poslanici moraju glasati protiv jer se ne radi o običnom glasanju već o iskazivanju poverenja vladi, te da će oni koji glasaju za biti isključeni iz stranke. Poslanici zaduženi za glasačku disciplinu, tzv. stranački bičevi, najavili su ostavke, pa potom povukli.

Britanska Konzervativna stranka se već duži period nalazi u stanju potpunog rasula, a glasanje u sredu uveče je sve to ogolilo.

Torijevcima je dobar deo javnosti okrenuo leđa samo tri godine nakon ubedljive izborne pobede. U ovom trenutku konzervativci imaju podršku svega 14% birača, dok opozicioni laburisti čak 53%. To je verovatno najmanja podrška za jednu od najstarijih političkih stranaka u svetu još od njenog osnivanja.

Unutar torijevaca nema konsenzusa oko toga ko treba da zameni Liz Tras. Ko će je zameniti saznaćemo nakon što se ponove interni izbori u redovima konzervativaca. Sve dok se ne izabere naslednik koji će preuzeti i vođstvo Konzervativne stranke, Liz Tras će nastaviti da obavlja tehničku funkciju predsednice vlade. Kao mogući favoriti za novog premijera najčešće se spominju bivši ministar finansija Riši Sunak, bivša ministarka odbrane i šefica Donjeg doma parlamenta Peni Mordont i prethodni premijer Boris Džonson.

Kao jedan od najkontroverznijih političara, Džonson uživa popularnost među običnim članstvom i tu vidi priliku za svoj veliki povratak. Ministar odbrane Ben Valas, koji je figurirao kao mogući kandidat, odustao je od trke jer je podržao Džonsona.

Sunak, koji je, pre nekoliko meseci, na unutarstranačkim izborima poražen od Tras, sada se dobro kotira i ima ogromne šanse da bude izabran za novog premijera. On će pokušati da se u trci prikaže kao racionalan, pragmatičan i kompromisni političar.

Liz Tras ostavlja u nasleđe još dublju podeljenost među torijevcima, zemlju s rastućim troškovima života, posrnulu ekonomiju, najvišu inflaciju u poslednjih 40 godina i budžetski deficit.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track