MILOVAN JOVANOVIĆ: Škotska u engleskom loncu
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Škotska u engleskom loncu

Lični stav -

Vrhovni sud Ujedinjenog Kraljevstva presudio je da Škotska nema pravo bez dozvole Londona organizovati novi referendum o nezavisnosti. Bez obzira na to što je ovakva odluka suda bila potpuno očekivana, ona je ipak nanela težak udarac naporima škotskih separatista.

„Demokratija u Škotskoj neće biti ućutkana“, izjavila je premijerka Nikola Stardžon, koja se zalaže za novo glasanje o samostalnosti. Nasuprot tome, poručila je da će poštovati odluku suda.

Jednostranim raspisivanjem novog referenduma škotska vlada bi izazvala međunarodni gnev i osudu. London je pozdravio odluku suda i saopštio da je u ovom trenutku najvažnije rešavati pitanja poput životnih troškova, oporavka ekonomije i poboljšanja zdravstvenog sistema.

Međutim, vlada u Edinburgu je nezadovoljna još od bregzita i traži da u oktobru 2023. godine Škoti ponovo imaju mogućnost da se na glasanju izjasne o nezavisnosti, mimo saglasnosti Vestminstera. Sva relevantna istraživanja pokazuju da su Škoti podeljeni po pitanju nezavisnosti. Predsednik suda lord Robert Rid je kazao da sud nije uvažio argument vladajućih škotskih nacionalista, koji su se pozvali na pravo na samoopredeljenje propisano međunarodnim pravom.

Jasno je da će premijerka Stardžon učiniti sve da ovu odluku iskoristiti za jačanje pokreta za nezavisnost Škotske. Ona je ranije najavljivala da će njena stranka, u slučaju da joj zabrane referendum u oktobru 2023, na izborima 2024. godine nastupiti tako što će biračima svoj program predstaviti kao defakto referendum.

Prema njenom planu, ako najmanje 50 odsto birača podrži SNP i druge stranke koje se zalažu za nezavisnost, to bi pokrenulo pregovore s Vestminsterom o izlasku Škotske iz UK. To je političko kockanje jer nema garancije da će prag od 50 odsto biti preskočen. U slučaju da uspe, veliko je pitanje da li bi ga vlada UK priznala kao mandat za nezavisnost.

Još jedan problem za Stardžonovu je činjenica što njena stranka nije jedinstvena po pitanju ove strategije. Čak i oni koji su joj lojalni smatraju da ona preuzima nepotreban rizik jer ako podrška partijama koje se zalažu za nezavisnost na izborima 2024. padne ispod 50 odsto, onda će to pitanje biti odbačeno za jednu generaciju.I z ugla onih koji se ne slažu s premijerkom, sigurnije i profitabilnije je dalja izgradnja podrške za nezavisnost do tačke kad Vestminster politički ne bi mogao da odbije referendum.

Premijerka Stardžon je povećala ulog jer ona sada postavlja sledeće izbore kao referendum ne samo o nezavisnosti već i o samoj demokratiji. Činjenica je da pitanje škotske nezavisnosti nikada nije izgledao slabije. Politička karijera Nikole Stardžon, u kojoj je bilo dosta uspeha i zapaženih pobeda, na kraju bi lako mogla da sklizne u poraz.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track