MILOVAN JOVANOVIĆ: Varnice u nemačko-poljskim odnosima
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Varnice u nemačko-poljskim odnosima

Lični stav -

Nedavni pad zalutalih raketa na teritoriju Poljske koje su usmrtile dva civila opredelile su Nemačku da ponudi pomoć Poljskoj u vidu protivraketnog odbrambenog sistema „Patriot“ i borbenih aviona „jurofajter“.

Poljska se još 2018. godine odlučila da u sferi odbrane pokrene najveću investiciju u svojoj istoriji kad je s Vašingtonom dogovorila kupovinu baš ovog moćnog oružja. „Patriot“ je mobilni raketni sistem koji pruža sigurnu protivvazdušnu odbranu. Iako je Varšava prvo prihvatila pomoć, ubrzo je predložila Nemačkoj da ponuđeni protivraketni sistem ipak ne razmesti na njenoj teritoriji, nego da ga pošalje Ukrajincima.

Plan o raspoređivanju „Patriota“ u Ukrajinu prvi je izneo poljski ministar odbrane objašnjavajući da je ovaj sistem potrebniji Ukrajincima, koji bi ga postavili na svojoj zapadnoj granici i tako štitili ne samo sebe već i poljsku istočnu granicu. Iz ugla Varšave ovakva ideja je donekle i logična jer se radi o bitnoj odluci i oružju koje bi moglo da spreči buduće razaranje ukrajinske infrastrukture i zaštititi ne samo Poljsku već i granice drugih država članica EU.

Od početka ruske invazije na Ukrajinu do danas, Nemačka nije bila posebno darežljiva niti se isticala po pitanju slanja pomoći u oružju napadnutoj zemlji. Upravo zato je ova velikodušna ponuda izazvala posebnu pažnju. Nemačka vlada je jasno stavila do znanja da su sistemi „Patriot“ namenjeni samo za upotrebu na teritoriji članica NATO. Njihovo korišćenje van teritorije zemalja NATO zahtevalo bi prethodne razgovore sa NATO i saveznicima, rekla je nemačka ministarka odbrane Kristin Lambreht.

Nema dileme da bi prosleđivanje „Patriota“ Ukrajincima i njegovo raspoređivanje u samoj Ukrajini dodatno ojačalo protivraketne kapacitete Ukrajinaca i znatno oslabilo ruske napadačke mogućnosti. To bi otvorilo novu stranicu rata. Konačni odgovor Nemačke se još uvek čeka.

Unutrašnja politika u Varšavi nepotrebno je iznedrila ozbiljno političko pitanje između Poljske i Nemačke. Populistička desničarska vlada u Poljskoj i njena vodeća partija PiS (Pravo i pravda) godinama su kritični prema nemačkoj politici. U svojoj kampanji pred opšte izbore koji će se održati sledeće godine, PiS je pojačao antinemačku retoriku. Oni spočitavaju svom savezniku u NATO da podržava rat Rusije sa Ukrajinom i da promoviše ruske interese. U tom kontekstu nazire se i da bi poljska vlada mogla da odbije nemačku ponudu za raspoređivanje sistema „Patriot“ na svojoj teritoriji.

Ovo pitanje biće u fokusu narednih dana i nedelja i potencijalno bi moglo da ima implikacije na druge saveznike u NATO po pitanju odnosa prema Poljskoj. Varšava će ipak sačekati mišljenje Vašingtona u vezi s predlogom da se nemački „Patriot“prebaci u Ukrajinu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track