MILOVAN JOVANOVIĆ: Kina miri nepomirljive
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Kina miri nepomirljive

Lični stav -

Istorijski sporazum između Saudijske Arabije i Irana, sklopljen uz posredovanje Kine, objavljen u petak 10. marta 2023, označio je početak kraja sedmogodišnjeg raskola između dve vodeće bliskoistočne sile koje su se decenijama borile za uticaj širom regiona.

Dogovor je postignut ubrzo nakon što je kineski predsednik Si položio zakletvu za svoj treći mandat. Time je Kina napravila prvu i verovatno najvažniju inicijativu u pogledu svog angažovanja u pitanjima vezanim za Bliski istok. Ovo je ogromna diplomatska pobeda Kine.

Zemlje u tom regionu Kinu sve više doživljavaju ne samo kao ekonomskog partnera već i kao diplomatsku silu koja može da igra aktivnu ulogu u ovom delu sveta. Kina je dugo radila na tome da poveća svoj uticaj na Bliskom istoku, ne samo putem trgovine i privrede već i aktivnošću u politici. Sporazum između sunitske Saudijske Arabije i šiitskog Irana samo je deo kineskog plana da Peking ima snažniju i uticajnu ulogu na Bliskom istoku.

Sporazum je došao u vreme kad su tenzije između SAD i Irana sve veće. Vašington je izgleda spreman da podrži nameru izraelskog premijera Netanjahua da napadne nuklearno postrojenje u Iranu. Ovo nije prvi put da jedan od američkih saveznika na Bliskom istoku o svojim diplomatskim odnosima drži Vašington u neznanju.

Prema mišljenju mnogih stručnjaka, dogovor Teherana i Rijada mogao bi da posluži kao uvod u širu saradnju Irana sa drugim zemljama Saveta za saradnju u Zalivu (GCC).

Kad je u pitanju dugovečnost sporazuma, postoji skepticizam zbog istorijskog neprijateljstva između Teherana i Rijada, koje se ne može izbrisati potezom gumice. Saudijska Arabija će, pre nego što ponovo uspostavi diplomatske odnose, dva meseca pratiti posvećenost Irana ovom sporazumu. Ako Iran bude poštovao sporazum, mogli bismo svedočiti i okončanju razornog rata u Jemenu i postizanju mira, čemu se nadaju zvaničnici u Kini, Iranu, Saudijskoj Arabiji, pa čak i SAD.

Ipak, malo je verovatno da će Iran promeniti svoje strateško neprijateljstvo prema SAD i Izraelu, ali mogao bi da ograniči svoju pomoć na jemenske pobunjenike, Hute. Saudijska Arabija će i dalje strahovati od Irana, koji radi na svom nuklearnom naoružanju. Teško da će mirno posmatrati i iransko mešanje u jemensku politiku, ali ono što bi mogla da učini jeste da ukine blokadu jemenskih luka.

Stabilnost na Bliskom istoku je zajednički interes SAD i Kine. Reputacija Amerike kao odlučujuće sile u regionu je narušena, jer je autoritarna politika Rijada sada mnogo bliža Pekingu nego Vašingtonu. Uprkos tome što su tradicionalni bezbednosni garant u regionu, SAD nisu uspele da realizuju nijednu značajnu diplomatsku inicijativu na Bliskom istoku još od Abrahamovog sporazuma. Za vreme mandata bivšeg predsednika Trampa tim sporazumom su svoje odnose sa Izraelom normalizovali Bahrein, Maroko, Sudan i Ujedinjeni Arapski Emirati.

Sada su se prvi put na jednoj strani našli Kina, Rusija, Saudijska Arabija i Iran, što svakako predstavlja iznenađenje i nešto što je malo ko očekivao. Normalizacija odnosa između Saudijske Arabije i Irana sigurno će uticati na promenu geopolitičkih odnosa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track