KONTRAMITING DELA OPOZICIJE: Na osnovu čega će neko da spreči ljude da 26. maja dođu u Beograd!
Foto: Shutterstock

BEZ RUKAVICA

KONTRAMITING DELA OPOZICIJE: Na osnovu čega će neko da spreči ljude da 26. maja dođu u Beograd!

Lični stav -

U poplavi beskorisnih ideja i jalovih predloga koja je ovih dana zapljusnula Srbiju jedan se ističe beslovesnošću: blokirati 26. maja prilaze Beogradu, kako učesnici mitinga zakazanog za taj dan ne bi mogli da dođu.

Sve to pravda se brigom za navodno ucenjene učesnike i njihova ljudska prava.

Pa da vidimo kako se ova inicijativa nosi sa elementarnom logikom, kad je već u oštroj suprotnosti sa svim zakonskim odredbama.

Prvo: izlišna je.

Aleksandar Vučić je pred stotinak novinara i višemilionskim gledalištem nedvosmisleno poručio da niko ne sme da bude nateran na učešće na mitingu, i pozvao sve koji bi eventualno bili izloženi pritisku da se jave kako bi im bila obezbeđena zaštita.

Da li neko posle toga misli da će predsednik Srbije sebi dozvoliti blam i izložiti se napadima opozicionih medija sve da i jedan jedini takav slučaj prođe nekažnjeno?

Drugo: glupa je.

Navodni spasioci „zatočenih u autobusima“ prolaze od pretpostavke da su njihove aktivnosti bezuslovno dobre za sve, a da su svi osim njih u teškoj zabludi. Za pojedinca koji se tako ponaša u nekim slučajevima preporučuje se i hospitalizovanje. U stručnim krugovima taj se psihički poremećaj naziva mesijanizam, a između ostalog je uočen kao posledica uzimanja LSD i drugih halucinogenih droga...

Hoće se reći da se ovde neko najeo ludih gljiva ako misli da SNS nema iskrene pristalice kao što ih ima opozicija! I te kako ih ima, i to u broju koji višestruko premašuje birače opozicionih stranaka, čak i ako se odbace svi oni koji za vladajuću stranku glasaju iz interesa. A takvo glasanje nije izmislila stranka koja je sad na vlasti, postoji otkad postoje i stranke. O tome se zainteresovani mogu obavestiti u knjigama Slobodana Jovanovića i Branislava Nušića ili usmeno kod onih koji pamte vreme Slobodana Miloševića, Vojislava Koštunice i Borisa Tadića...

Treće: opasna je.

U manje od dve protekle sedmice bili smo svedoci dva protestna mitinga opozicije, prilično dobro posećena. Njihove učesnike niko nije sprečavao da dođu pred Skupštinu, niti da se odatle šetaju gradom.

Sad vidimo da isti ti koji su neometano mitingovali smatraju da one koji bi da se 26. maja pojave na svom skupu treba zaustaviti!

S kojim pravom? I na osnovu čega se očekuje da zaustavljeni to mirno prihvate?

Logično je i prirodno da u takvoj situaciji dođe do guranja, gušanja i tuče. Ovo, naravno, važi i za Bubanj potok i za plato ispred Skupštine, za bilo koje mesto gde bilo kojoj strani da bude osporeno pravo na protest.

Otud ne stoji poređenje s neslavnim kontramitingom Miloševića, koji je svoje pristalice izveo na ulice već zaposednute demonstrantima.

Za 26. maj zakazan je samo jedan skup, skup pristalica vladajuće stranke, i svi treba da im omogućimo da prođe neometano. Kao što je to bilo i 8. i 12. maja sa skupovima opozicije.

Svako ometanje ili konfrontiranje nosi rizik od izazivanja sukoba s nesagledivim posledicama.

I s krivcem koji se neće moći sakriti.

N. N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track