MILOVAN JOVANOVIĆ: Konzervativni cunami u Španiji
Foto: Privatna Arhiva

STAV

MILOVAN JOVANOVIĆ: Konzervativni cunami u Španiji

Lični stav -

Ogroman uspeh konzervativne, hrišćansko-demokratske Narodne partije (PP) na regionalnim i lokalnim izborima u Španiji, održanim 28. maja, primorali su socijalističkog premijera Pedra Sančeza da raspiše vanredne parlamentarne izbore za 23. jul. Redovan odlazak na birališta bio je predviđen za jesen, ali poraz njegove Španske socijalističke radničke partije uticao je na njegovu odluku da ranije raspusti parlament.

Socijalistička partija premijera Pedra Sančeza osvojila je 28 odsto, dok je Narodna partija dobila 31,5 odsto glasova. Socijalisti će posle svega zadržati samo tri od dvanaest autonomnih pokrajina. Do izbora su oni sami ili u koaliciji vladali u njih deset. Socijalisti su poraženi i u čak sedam od osam gradova Andaluzije, regije koja je dugo činila bazu te stranke. Pedro Sančez je postao premijer 2018. godine. Njegova partija je u koaliciji s krajnje levičarskim Podemosom, koji je ispao iz deset regionalnih parlamenata. Takođe, i liberalno-centristički Sijudadanos doživeo je izbornu katastrofu. Narodna partija će skoro svu regionalnu vlast preuzeti od socijalista. Uprkos odličnom rezultatu, za formiranje vlasti u nekim delovima Španije (Baleari, Aragon,Valensija) biće joj neophodna saradnja i pomoć krajnje desničarske stranke Voks. Narodna partija je u regiji Madrida trijumfovala više nego ubedljivo. Izabel Dijaz Ajuso je osvojila apsolutnu većinu, pa će u lokalnoj skupštini imati 71 odbornika, šest više nego pre dve godine.

Otkako je prošle godine postao predsednik PP, Alberto Nunjez Feiho je težio da pomeri stranku više ka centru, pa je problem što će mu u nekim regijama za većinu trebati koalicija s Voksom.

Ekstremno desna stranka Voks ostvarila je dvostruko bolji rezultat nego 2019. godine, osvojivši 7,1 odsto glasova, i pozicionirala se kao treća partija po snazi u Španiji. PP je s Voksom vladao poslednjih godinu dana u ruralnoj regiji Kastilja i Leon, gde su morali da tolerišu Voksove konzervativne stavove o društvenim pitanjima, pre svega pobačaju.

Rezultat ovih regionalnih i lokalnih izbora pokazuje da su socijalisti daleko od toga da zadrže vlast u državi nakon julskih izbora. Španija bi uskoro mogla da postane sledeća evropska zemlja koja će imati ekstremno desnu stranku u vlasti.

Većina anketa pokazuje da će PP posle izbora u julu ponovo biti najjača stranka u Španiji. Pored toga govore i da PP neće osvojiti većinu poslaničkih mesta, što znači da će verovatno Voks biti deo buduće nacionalne vlade. Pošto su izdržali cunami PP na ovim regionalnim izborima, Voks će sigurno zahtevati ono što je već uradio sa PP u regionu Kastilja i Leon. Insistiraće da budu deo vlade, a ne samo parlamentarni saveznik PP.

Nedavna legitimizacija evropske krajnje desnice u nacionalnoj vladi Italije, čija premijerka Ðorđa Meloni nikada nije krila svoju podršku Voksu, mogla bi biti od pomoći toj stranci da postane deo buduće španske vlade.

PP pokušava da do izbora 23. jula odloži sporazume sa ekstremnim desničarima o formiranju regionalnih i gradskih vlasti.

Razlog je strah da bi na jedan deo birača sporazum s Voksom negativno uticao i mogao bi se reflektovati na pad rejtinga partije i gubitak podrške birača.

Po svemu sudeći, jedini način na koji PP može da ostvari parlamentarnu većinu posle izbora 23. jula jeste sporazum s Voksom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track