Čuvena pita od jabuka nije ni srpski, ni američki proizvod! Da li znate odakle je?
Foto: Shutterstock

Čuvena pita od jabuka nije ni srpski, ni američki proizvod! Da li znate odakle je?

Moja online banka -

Pita od jabuka. Jedno od kultnih obeležja Amerike, omiljen desert na roštilju povodom Četvrtog jula i na gozbama Dana zahvalnosti. Ali, ne dozvolite da vas taj slatkiš zavara. Pita od jabuka nije ni približno američka kao što većina ljudi veruje. A cimet i muskatni oraščić, obavezni dodaci piti od jabuka? Došli su čak iz Šri Lanke i Indonezije.

Pita od jabuka potiče iz Engleske, gde je nastala kao mešavina kulinarskih uticaja Francuske, Holandije i Otomanskog carstva još 1390. godine, vekovima pre nego što su je evropski doseljenici doneli u Ameriku.

Laka i pristupačna, pita od jabuka odomaćila se u američkoj kuhinji u 18. i 19. veku, da bi u 20. veku postala obeležje kulturnog identiteta SAD, čemu su doprinele reklame i vesti.

Jedan od najuticajnijih američkih brendova doprineo je da jabuka dobije kultni status i van granica Amerike. Globalni tehnološki gigant Apple je postao univerzum za sebe i nove generacije, koje rastu u digitalnoj eri, možda ne jedu pitu od jabuka, ali masovno koriste benefite ove voćkice.

Jedan od najvećih benefita konzumiranja jabuke je - Apple Pay, trenutno najpopularniji vid beskontaktnog plaćanja u svetu! Apple Pay je sigurniji od korišćenja fizičke kreditne ili debitne kartice. Da biste obavili plaćanje, samo treba da koristite Face ID, Touch ID ili vašu lozinku na iPhone, Apple Watch, Mac ili iPad uređaju. Broj i identitet vaše kartice ne dele se sa trgovcima, a stvarni brojevi kartica ne čuvaju se na vašem uređaju ili na Apple serverima.

Srbija je, na veliko zadovoljstvo mladih, uvela Apple Pay način plaćanja, a potrebni su vam samo Mastercard i Apple uređaj da biste plaćali sa stilom, beskontaktno. Mastercard® karticu možete koristiti u okviru Apple Wallet na više mobilnih uređaja. U zavisnosti od uređaja, u Apple Wallet na jednom uređaju možete uključiti od osam do 12 kartica. Još jedna prednost Apple Pay sistema je što aktivaciju obavljate online, bez odlaska u banku.

Glavna prednost Apple Pay je - komfor. Više ne morate da nosite novčanik ili gotovinu sa sobom, dovoljan vam je samo telefon. To takođe znači da ne morate da brinete o gubitku novčanika. Pored toga, ne morate da brinete ako vam telefon ukradu jer lopov ne bi mogao da prođe skener otiska prsta ili prepoznavanje lica da bi koristio vašu karticu.

I baš kao što je pita od jabuka postala globalno popularan slatkiš, tako je i Apple Pay postao simbol nove epohe, jabuka koja život čini lakšim i ukusnijim.

Promo tekst

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track