IGOR LUKŠIĆ: Grupa 6 nije nikakva nova Jugoslavija!

Priprema za članstvo u EU

IGOR LUKŠIĆ: Grupa 6 nije nikakva nova Jugoslavija!

Planeta -
G6 nije pokušaj da se stvori nova Jugoslavija već strateški projekat od zajedničkog interesa koji će ubrzati proces pridruživanja Evropskoj uniji, rekao je Lukšić

PODGORICA - Šef diplomatije Crne Gore Igor Lukšić kaže da njegova inicijativa, izneta u Njujorku, o formiranju “balkanske šestorke” ili G6 ne znači obnavljanje Jugoslavije, koje je pogresan koncept.

"Govorimo o neformalnom ujedinjenju i saradnji pod nadzorom Saveta za regionalnu saradnju (IRC) u Sarajevu koje će koordinirati i pripremiti naše zemlje za članstvo u EU", objasnio je Lukšić.

To, precizira, nije pokušaj da se stvori nova Jugoslavija već strateški projekat od zajedničkog interesa koji će ubrzati proces pridruživanja Evropskoj uniji (EU).

Tokom održavanja 68. Generalne skupštine UN u Njujorku, predstavnici zemalja Balkana sastali su se i razgovarali o G6 inicijativi koja je izazvala brojne kontroveze.

Lukšić je izjavio da je Generalna skupština UN dobra prilika za održavanje različitih vrsta susreta. U okviru predsedavanja Crne Gore Američko-Jadranskom poveljom održan je ministarski sastanak zemalja članica Jadranske i Baltičke povelje i regionalni sastanak posvećen inicijativi G6.

Prvi sastanak, na Lukšićevu inicijativu, održan je s ciljem pregovaranja o pristupanju Severnoatlanskom savezu (NATO), a prilikom sastanka učesnici su razmenili mišljenja, iskustva i znanja s ciljem da pokušaju da ojačaju evrobaltičku perspektivu Crne Gore i razmotre mogućnosti pristupu.

"Kao što znate, Hrvatska i Albanija su već ušle u NATO, što je i naš cilj", rekao je Lukšić, dodavši da ceni podršku koju Crna Gora dobija od zemalja regije, a koje su već NATO članice, uključujući Tursku.

Za drugi sastanak Lukšić kaže da je to, takođe, inicijativa od regionalnog interesa i neformalnog je karaktera i da G6 za cilj ima udruživanje zemalja regiona s ciljem bržeg pridruživanju EU.

"Ideja okupljanja šest zemalja zapravo je inicijativa da se ojača njihova evropska perspektiva. Jer, nakon što je Hrvatska pristupila EU, proći će dosta vremena dok se to ne dogodi i nekoj drugi zemlji sa Balkana. To vreme treba iskoristiti bolje nego što smo to ranije činili"", kazao je Lukšić, za agenciju Anadolija, preneli su podgoričke "Vijesti".Prema njegovim rečima, cilj je smanjiti troškove za biznis i bolje organizovati mehanizme za borbu protiv organiziranog kriminala."Sve su to važni zadaci koje moramo odraditi na nešem putu ka Evropi", dodao je šef diplomatije Crne Gore.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track