SASTAO SE SA AMERIKANCIMA: Snouden dobio nagradu za integritet u obaveštavanju
Foto: Reuter

Nije izrazio žaljenje zbog objavljivanja poverljivih informacija

SASTAO SE SA AMERIKANCIMA: Snouden dobio nagradu za integritet u obaveštavanju

Planeta -
Nagradu su mu uručili kolege uzbunjivači - četvoro bivših američkih obaveštajaca - bivši agent FBI Kolin Rauli, bivši direktor NSA Tomas Drejk, bivši savetnik u američkom ministarstvu pravde Džeslin Radak i oficir CIA u penziji Rej Mekgavern

MOSKVA - Odbegli obaveštajac SAD Edvard Snouden primio je u četvrtak nagradu Sem Adams za integritet u obaveštavanju, a tom prilikom nastala je, i objavljena, prva njegova zvanična fotografija otkako je napustio aerodrom "Šeremetjevo".

Nagradu su mu uručili kolege uzbunjivači - četvoro bivših američkih obaveštajaca - bivši agent FBI Kolin Rauli, bivši direktor NSA Tomas Drejk, bivši savetnik u američkom ministarstvu pravde Džeslin Radak i oficir CIA u penziji Rej Mekgavern.

Snouden je istakao da se prilagođava životu u Rusiji i nije izrazio žaljenje zbog objavljivanja poverljivih informacija američkih vlasti.

Bivši obaveštajac je tom prilikom fotografisan zajedno sa kolegama uzbunjivačima, prvim Amerikancima koji su se sa njim sastali otkako mu je u avgustu odobren azil, a skup je upriličen pred dolazak Snoudenovog oca Lona u Moskvu, javio je "Skaj njuz".

Snouden je proveo više od mesec dana na moskovskom aerodromu po dolasku iz Hongkonga u junu, bežeći od američkih vlasti koje ga traže zbog objavljivanja podataka o tajnom programu špijuniranja koje sprovode službe SAD.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track