HADŽILUK: Na stotine hiljada muslimana kamenovalo đavola

Ritual u dolini Mina

HADŽILUK: Na stotine hiljada muslimana kamenovalo đavola

Planeta -
Dok muslimani širom sveta danas obeležavaju prvi dan Kurban-bajrama, jednog od svoja dva najveća praznika, hodočasnici odeveni u ihram, dvodelnu belu tkaninu, ljutito su bacali kamenice na kamene stubove koji predstavljaju đavola

RIJAD - Stotine hiljada muslimana okupilo se danas u dolini Mina pokraj Meke, kako bi učestvovali u simboličnom kamenovanju đavola, poslednjoj etapi hadžiluka u Saudijskoj Arabiji.

Dok muslimani širom sveta danas obeležavaju prvi dan Kurban-bajrama, jednog od svoja dva najveća praznika, hodočasnici odeveni u ihram, dvodelnu belu tkaninu, ljutito su bacali kamenice na kamene stubove koji predstavljaju đavola, preneo je AFP. Oko 1,5 miliona hodočasnika, skoro duplo manje nego prošle godine kada ih je bilo 3,2 miliona, preobratilo je dolinu Mina u beskrajno more šatora.

Oko 1,38 miliona hodočasnika iz 188 država započelo je ritual kamenovanja rano jutros, koji se nastavlja do petka, ali ga hodočasnici mogu završiti dan ranije. Ritual je simbolični prikaz Ibrahimovog kamenovanja đavola na tri lokacije na kojima se đavo prema predanju pojavio pokušavajući da ga odvrati da ispoštuje božju zapovest i žrtvuje svog sina Išmaela.

Nakon okupljanja na planini Arafat u ponedeljak gde su vreme proveli u molitvi i razmišljanju, hodočasnici su stigli u pustinsku ravnicu Muzdalifa gde su pokupili kamenje i proveli noć. Rano jutros nastavili su do Mine, a vođe grupa nosili zastave svojih država. Kamenovanje đavola, proteklih godina, bio je najopasniji deo hadžiluka za saudijske vlasti, pošto se našlo u senci smrtonosnih stampeda kao i požara u šatorskim kampovima. Šatori su u međuvremenu obezbeđeni, a plinske boce i kuvanje zabranjeno u kampovima, dok je područje gde se odvija ritualno kamenovanje prošireno kako bi se izbegle gužve.

Saudijska Arabija je ove godine smanjila broj hodočasnika iz inostranstva za 21 odsto i smanjila broj dozvola za domaće hodočasnike na od više od polovine. Kraljevstvo je smanjilo broj hodočasnika zbog straha od širenja zaraze uzrokovane respiratornim virusom MERS i zbog velikih projekata na proširenju kapaciteta Velike džamije u Meki.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja