Keri: Amerika neće biti svetski policajac!

Američki državni sekretar

Keri: Amerika neće biti svetski policajac!

Planeta -
Prema njegovim rečima, Amerika danas mora da bude mnogo opreznija prema tome kako je druge države vide i doživljavaju

VAŠINGTON - Američki državni sekretar Džon Keri izjavio je danas da SAD ne žele da budu svetski policajac, ali je istovremeno upozorio i da izolacionistička politika ne doprinosti razvoju i bezbednosti zemlje.

Keri je, gostujući na svečanosti povodom deset godina od postojanja instituta Centar za američki progres u Vašingtonu, govorio o ulozi Amerike u svetu i izazovima sa kojima se administracija predsednika Baraka Obame suočava.

"Svet nas neće čekati ako se odlučimo za politiku izolacionizma. Mi ne želimo da budemo svetski policajac, i da rešavamo svaki problem na svetu, pošto to nije moguće, ali ćemo ostati stub globalne bezbednosti i zato moramo i dalje da sarađujemo i budemo aktivni u svetu", kazao je prvi čovek Stejt departmenta.

Prema njegovim rečima, Amerika danas mora da bude mnogo opreznija prema tome kako je druge države vide i doživljavaju.

"Budžetska kriza je bila kao da smo sami sebi pucali u nogu i to je nešto što je ohrabrilo naše neprijatelje i razočaralo naše prijatelje. Ne smemo da igramo igre i da dovodimo u pitanje naš integritet na taj način", istakao je Keri.

On je kazao, da je tokom susreta sa više svetskih državnika u poslednjih nedelju dana, čuo da se "prijatelji Amerike pitaju da li mogu da računaju na SAD" i da li će i u "budućnosti biti kredibilan partner".

"Ako dozvolimo da domaće razlike utiču na našu spoljnu politiku, to će nas sprečiti da budemo lideri kakve svet želi. Ja imam privilegiju da budem državni sekretar i sećam se reči mog oca koji mi je govorio da "dobra diplomatija daje rezultate kada možes da vidiš situaciju iz perspektive neke druge zemlje", dodao je Keri.

On je zaključio da će SAD ostati verne svojim saveznicima u svetu, i ponovio da neće biti izolacionizma u politici zvanicnog Vašingtona.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track