OBAMA UZVRAĆA: Svi špijuniraju, ne samo Amerika!

Lider SAD progovorio o prisluškivanju

OBAMA UZVRAĆA: Svi špijuniraju, ne samo Amerika!

Planeta -
Prvi čovek zemlje koja je optužena za neovlašćeno presretanje poziva brojnih svetskih lidera istakao da njegova vlada nije jedina koja to radi

VAŠINGTON - Saveznici besni na SAD.Predsednik SAD Barak Obama oglasio se povodom novih podataka kojim je potvrđeno da je Amerika špijunirala 35 svetskih lidera i presretala njihove privatne telefonske razgovore, istakavši da i svi oni rade identične stvari, a da je samo njegova zemlja napadnuta. Meta osudeTo je prvi odgovor američkog lidera na brojne optužbe koje su na njegov i račun njegove vlade stigle nakon obelodanjivanja najveće špijunske afere. Zbog nje su mnogi najmoćniji ljudi današnjice, među kojima je i nemačka kancelarka Angela Merkel, osuli paljbu po SAD i zahtevali hitno objašnjenje takvih poteza.Spreman na promeneObama je, pored opravdanja za postupke američkih obaveštajnih službi, naglasio da će njegova zemlja svakako napraviti i neke promene u delanju, a zbog burnih reakcija zemalja koje su važni saveznici i prijatelji SAD.- Spremni smo da nešto promenimo u svojoj strategiji. Hajde da porazgovaramo o tome - rekao je Obama.Pored toga, povodom afere oglasila se i Obamina savetnica Lisa Monako.- Garantujemo vam da sve informacije sakupljamo jer su nam potrebne, a ne samo zato što to možemo - istakla je ona.U međuvremenu predstavnici Nemačke i Brazila, zemalja čije su čelnike prisluškivale SAD, sastali su se s kolegama iz Evrope i Latinske Amerike kako bi započeli rad na rezoluciji Ujedinjenih nacija o zaštiti slobode usled novog razvoja situacije. Snoudenovi podaciNaime, prema najnovijim podacima koje je obelodanio britanski list Gardijan, a na osnovu dokumenata koje im je dostavio Edvard Snouden, bivši saradnik američke obaveštajne agencije NSA, dokazano je da je Amerika pored Brazila, Meksika i Francuske, prisluškivala mnoge visoke svetske zvaničnike, uključujući i Merkelovu.Rezolucija UNKorak na koji su se Nemačka i Brazil odlučili prva je ozbiljna reakcija sveta povodom infiltracije američke Nacionalne bezbednosne agencija (NSA) u komunikacije političara. Ono što se od UN traži je da se internet uvrsti u član 17 Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima, koji je stupio na snagu 1976, a prema kojem niko ne sme samovoljno i nezakonito da se upliće u nečiju privatnost, porodicu, dom ili prepisku, nisi sme nezakonito da povredi nečiju čast i ugled.

Ljuta... Angela Merkel šalje delegaciju u SAD koja će tražiti objašnjenje
Ljuta... Angela Merkel šalje delegaciju u SAD koja će tražiti objašnjenje

Francuzi tvrde da ih je špijunirao Izrael!Francuski mediji tvrde da je zapravo Izrael, a ne Amerika, odgovoran za presretanje više od 70 miliona poziva i poruka Francuza svakog meseca. Naime, kada su francuski obaveštajci Bernard Barbije i Patrik Paiju otputovali u Vašington da bi od SAD zahtevali objašnjenje za taj postupak, američke vlasti nagovestile su im da ih je špijunirao Izrael. Inače, Amerikanci su od početka negirali tvrdnje da su odgovorni za prisluškivanje, uz obrazloženje da je Francuska jedan od njihovih najbližih saveznika. Prema njihovim navodima, nije moguće utvrditi nevinost Mosada i ISNU, dve izraelske obaveštajne službe.

Kameron: edvard Snouden omogućava terorizamBritanski premijer Dejvid Kameron optužio je Edvarda Snoudena i medije da svojim akcijama svet ne čine sigurnijim, već opasnijim, time što daju teroristima uvid u akcije njihovih vlada.- Snouden i novine koje mu pomažu, iskreno govoreći, dojavljuju onima koji žele da nam nanesu zlo kako da izbegnu nadzor i pritaje se. To naš svet neće učiniti sigurnijim, već samo pomaže neprijatelju - rekao je Kameron.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track