SAD: Više ne špijuniramo Angelu Merkel

Američki obaveštajci se oglasili

SAD: Više ne špijuniramo Angelu Merkel

Planeta -
Organizacija NSA istakla da su prestali s praćenjem nemačke kancelarke u junu, kad je njihov agent Edvard Snouden obelodanio te informacije

VAŠINGTON - Svako vodi svoju politiku.Američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) navodno je prestala da špijunira nemačku kancelarku Angelu Merkel i druge svetske lidere još u junu, kad je njihov bivši agent Edvard Snouden obelodanio tajna dokumenta o tome kako SAD putem interneta prisluškuju čitav svet, naveo je američki list Vol strit žurnal. Pored toga, funkcioneri NSA pokušali su da opravdaju lidera SAD Baraka Obamu, istakavši da on nije bio upoznat s programom presretanja telefonskih razgovora najmoćnijih ljudi današnjice.Obama neobavešten- Agencija sprovodi toliko programa prisluškivanja da ne bi bilo praktično da se predsednik obaveštava o svima njima - rekli su kratko agenti NSA.Pored toga, ta organizacija demantovala je navode nemačkih medija, prema kojima je direktor NSA Kit Aleksander još 2010. informisao Obamu da se prisluškuju razgovori Angele Merkel, ali da američki predsednik tad nije naredio da se s tom praksom prestane.Te tvrdnje NSA na neki način potvrdio je i list Frankfurter algemajne cajtung, koji je objavio da je Obama u telefonskom razgovoru Merkelovoj rekao da nije znao da su njeni razgovori bili prisluškivani. Istaknuto je da bi lider SAD u tom slučaju odmah tražio da se prekine špijuniranje i presretanje poziva.Nemci i dalje optužujuMeđutim, nemački Bild ostaje pri tome da je Obama znao za sve i da je program prisluškivanja počeo još pre 11 godina, kad Merkelova još nije ni postala kancelar. Ta informacija izazvala je veliku buru u javnosti i bes Nemaca, koji nisu mogli da veruju da ih je Amerika, kao jedna od najbliskijih saradnica u svetu, tako izneverila. Prema anketi Instituta Emnid, čak 76 odsto Nemaca želi da se Obama izvini njihovoj kancelarki, a čak 76 odsto njih očekuje takav potez od šefa Bele kuće. Inače, sledeće nedelje SAD će posetiti zvaničnici iz nemačkih obaveštajnih službi kako bi konačno dobili objašnjenje situacije.

Besan... Španski premijer Rahoj traži objašnjenje od Vašingtona
Besan... Španski premijer Rahoj traži objašnjenje od Vašingtona

Špancima presretali 60 miliona poziva mesečnoDnevni španski listovi Pais i Mundo su na osnovu dokumenata koje je medijima objavio Edvard Snouden, bivši član američke Nacionalne bezbednosne agencija (NSA), otkrili da je između 10. decembra 2012. i 8. januara ove godine ta agencija mesečno špijunirala 60 miliona telefonskih poziva španskih građana, i isto toliko SMS poruka i mejlova. Kako prenosi britanski BBC, tom akcijom prikupljani su brojevi i lokacije učesnika razgovora i razmene poruka, ali ne i njihov sadržaj.Španska vlada je povodom nedavnih skandala o američkom prisluškivanju 35 svetskih zvaničnika na razgovor prošlog ponedeljka pozvala Džejmsa Kostosa, ambasadora SAD u Španiji. Madrid je sad i zvanično zatražio objašnjenje Vašingtona o svakom pojedinačnom prisluškivanju i ocenio da će biti neprihvatljivo ukoliko se izjave medija potvrde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track