AMOR MAŠOVIĆ U HAGU: Ne znam od čega je umrla nijedna od 4.415 žrtava!

Najveći zagovornik postojanja genocida u Srebrenici

AMOR MAŠOVIĆ U HAGU: Ne znam od čega je umrla nijedna od 4.415 žrtava!

Planeta -
Mašović je Del Ponteovu zamolio da dostavljene podatke ne objavljuje "ni za živu glavu"

SARAJEVO/HAG - Bošnjački član Kolegijuma direktora Instituta za nestala lica BiH Amor Mašović u julu 2007. godine poverio se Haškom tužilaštvu da ne poseduje informacije o uzroku smrti nijednog od 4.415 do tada identifikovanih srebreničkih Bošnjaka koji su kao žrtve navodnog genocida sahranjeni u Memorijalnom centru u Potočarima.

Mašović je u strogo poverljivom dokumentu 30. jula 2007. priznao bivšem tužiocu Haškog tribunala Karli del Ponte da federalne vlasti nisu uspele da utvrde ne samo način na koji su stradala i brojna neidentifikovana lica sa šireg područja Srebrenice, tretirana kao "žrtve genocida", već ni njihove osnovne podatke kao što su pol i godine.

U tom dokumentu Mašović je Del Ponteovu zamolio da dostavljene podatke ne objavljuje "ni za živu glavu".Mašović je u to vreme bio predsednik Federalne komisije za traženje nestalih. Advokat Goran Petronijević, šef tima odbrane bivšeg predsednika Republike Srpske Radovana Karadžića, rekao je da su pre nekoliko godina otkrivena imena nekoliko stotina Bošnjaka iz Srebrenice koji su danas živi i zdravi, ali se na spomeniku u Potočarima i dalje vode kao "žrtve genocida iz jula 1995. godine".Advokat generala Ratka Mladića Miloš Šaljić rekao je da su napori Mladićeve odbrane usmereni upravo na raskrinkavanje lažnih i naduvanih podataka o broju ubijenih u Srebrenici u leto 1995. godine."Neverovatno je da je u Memorijalnom centru u Potočarima sahranjeno više od četiri hiljade ljudi za koje se ne zna na koji način, kada i gdje su stradali", rekao je Šaljić.

Prema njegovim rečima, to samo potkrepljuje tvrdnje generalove odbrane da je u Potočarima sahranjen veliki broj pripadnika tzv. Armije BiH koji su poginuli prilikom pokušaja proboja iz Srebrenice, te oni koji su stradali u borbama pre jula 1995. godine, kao i Bošnjaci poginuli na nekim drugim lokacijama u BiH.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track