Obama: Ne razmišljam mnogo o svojoj bezbednosti

Predsednik SAD ima poverenja u službe koje ga čuvaju

Obama: Ne razmišljam mnogo o svojoj bezbednosti

Planeta -
Naravno, tragedija u Dalasu višestruko je transformisala Tajnu službu, i oni na izvanredan način obavljaju svoj posao, tako da srećom, bezbednost nije nešto na šta gubim vreme, rekao je aktuelni američki predsednik

VAŠINGTON - Predsednik SAD Barak Obama izjavio je u petak, 50 godina posle ubistva Džona Kenedija, da ne razmišlja mnogo o svojoj bezbednosti i da ukazuje poverenje službama zaduženim da se o tome brinu. "Ne razmišljam mnogo o bezbednosti", rekao je Obama.

On je kazao da ima poverenje u Tajnu službu koja ga obezbeđuje i, kako je rekao, čiji pripadnici svakodnevno na izvanredan način obavljaju svoj posao.

"Naravno, tragedija u Dalasu višestruko je transformisala Tajnu službu, i oni na izvanredan način obavljaju svoj posao, tako da srećom, bezbednost nije nešto na šta gubim vreme", rekao je aktuelni američki predsednik.

Od ubistva Džona Kenedija, kapaciteti Tajne služba su drastično povećani - 1963. godine na raspolaganju je imala 350 policajaca i budžet od 5,5 miliona dolara, a pet godina kasnije prešla je na 600 policajaca i od tada raspolaže sa 17 miliona dolara.

Danas Tajna služba ima 7.000 zaposlenih i budžet od 1,6 milijardi dolara. U SAD i svetu danas je obeleženo pola veka od ubistva Džona Kenedija, 35. i najmlađeg predsednika u istoriji SAD. U Dalasu mu je minutom ćutanja odata pošta na Plazi Dili u 12.30 po lokalnom vremenu (19.30 po centralnoevropskom) u vreme kada je ubijen.

Osim toga, u znak sećanja na Kenedija oglasila su se crkvena zvona u Dalasu, a na svim zvaničnim zgradama u SAD zastave su bile na polja koplja. Prema rezultatima zvanične istrage, Kenedija je ubio 24-godišnji Li Harvi Osvald. Njega je dva dana posle ubistva Kenedija ubio vlasnik noćnog kluba u Dalasu Džek Rubi, čime su okolnosti i motivi atentata ostali prekriveni tajnom.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track