ZABELELO: Sneg pao u Dalmaciji
Foto: Crometeo.hr-Zvonimir Terze

Bura na Jadranu

ZABELELO: Sneg pao u Dalmaciji

Planeta -
Padanje snega zabeleženo je širom južne Dalmacije, pa čak na Pelješcu i ostrvu Mljet gde je sneg redak čak i usred zime
1 / 7 Foto: Crometeo.hr-Zvonimir Terze

SPLIT - Nakon što je u ponedeljak prvi sneg padao ili pao u nižim predelima Hrvatske, sneg je iznenadio u noći između ponedeljka i utorka i deo Dalmacije.

Preko Jadrana se tokom noći premeštao vrtlog vlažnijeg vazduha u višim delovima atmosfere. Zbog toga je u na većem delu Jadrana prevladavalo oblačno, a pretežno vedro je bilo samo u Istri.Bura uzduž celog Jadrana ima jake do olujne udare, a najjače duva u podnožju Velebita gde orkanski udari prelaze 120km/h. Najjači udar bure zabeležen je na Paškom mostu i iznosio je 145km/h.Sneg je tokom večeri prvo počeo da pada na konavolskim brdima."Sneg se spustio jako nisko, nošen olujnim udarima bure padao je do svega 100 metara nadmorske visine. Za sada ne stvara snežni pokrivač jer je temperatura vazduha nekoliko stepeni iznad nule. Ipak spremni smo da intervenišemo u slučaju jačih snežnih padavina", rekao je Mario Magud, zapovednik DVD Gruda iz Konavola.Padanje snega zabeleženo je širom južne Dalmacije, pa čak na Pelješcu i ostrvu Mljet gde je sneg redak čak i usred zime.

Iza 22 sata sneg je počeo da pada na biokovskom području. Temperatura vazduha se na biokovskom vrhu Svetom Juri tokom noći spuštala do -10°C. Iako je u Makarskoj temperatura bila 4°C, bilo je to dovoljno da nekoliko sati pada umeren, povremeno i jak sneg. U Velikom Brdu sneg se kratkotrajno zadržavao na podlozi.Snežne pahulje “posetile” su i Omiš, Duće, Split i okolinu. Temperatura vazduha na mosorskoj zvezdarnici spustila se na -2 stepena, a u višim predelima Mosora sneg je počeo da se zadržava na tlu.Slabog snega bilo je tokom noći na šibenskom i kninskom području.Padavine su u Dalmaciji moguće i tokom utorka, uglavnom na otvorenom moru, ostrvima i južnoj Dalmaciji. Zanimljivo je da će na hrvatskom delu Jadrana sneg biti retka pojava tokom utorka, što se ne može reći za italijansku stranu gde će mestimice pasti obilan sneg.

Crnu Goru zahvatio ledeni talasCrnu Goru je zahvatio ledeni talas praćen snežnim padavinama, jakim vetrom i niskim temperaturama, koje su na severu te države značajno ispod nule.Crnogorski meteorolozi najavili su hladno i vetrovito vreme, uz sneg u višim, ali ponegde i u nižim predelima Crne Gore.Maksimalne dnevne temperature, kako se navodi, biće tek koji stepen iznad nule, a duvaće jak vetar, povremeno olujne jačine.Meteorolozi su postepeni porast temperature najavili tek od petka.

Sneg pada širom regionaU Bosni i Hercegovini, na području Mrkonjić Grada sneg intezivno pada, a vetar pravi nanose i otežava saobraćaj na pojedinim putnim pravcima.Jači sneg se do kraja dana očekuje i na istoku zemlje, dok je na jugu Hercegovine vetrovito sa jakom burom i povremenim provejavanjem pahuljica.Iz Auto-moto saveza Republike Srpske saopšteno je da su svi putni pravci prohodni, ali da se zbog snega saobraća otežano i usporeno. Dežurne ekipe preduzeća za puteve su na terenu, a zimska oprema je obavezna za sva vozila, posebno preko planinskih prevoja.Snežne padavine otežavaju saobraćaj i u Federaciji BiH. Izdvajaju se putni pravce Sarajevo-Tuzla, Tuzla-Kalesija, Bugojno-Kupres i putni pravac od Jajca ka Banja Luci.Na graničnim prelazima vozila prolaze uz kraća zadržavanja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track