STRAŠNO: Grci ubrizgavaju HIV da bi dobijali novac od države!

SZO izazvao pometnju u čitavom svetu

STRAŠNO: Grci ubrizgavaju HIV da bi dobijali novac od države!

Planeta -
Grčki narkomani spremni da se izlože smrtonosnom virusu da bi od države dobijali 700 € mesečno; Izveštaj Svetske zdravstvene organizacije najpre pogrešno pokazao broj namerno inficiranih

ATINA - Frka.Grčki narkomani su zbog nemaštine počeli sami sebe da inficiraju virusom koji izaziva smrtonosnu bolest sidu kako bi od države mesečno dobijali 700 evra socijalne pomoći. Tu tvrdi Svetska zdravstvena organizacija (SZO), koja je obelodanila da se broj novoinficiranih u toj zemlji sa 22, koliko ih je bilo 2010, povećao na 245, a među njima ima narkomana koji su sami sebe zarazili. Posledice ekonomske krize su velike, ali s najvećim problemima suočavaju se najsiromašniji slojevi stanovništva. Hoće novacNažalost, među njima je mnogo onih koji se bore i sa zavisnošću od droge. Oni su pronašli jeziv način da se domognu novca kako bi preživeli. Naime, prema grčkom zakonu, oni koji su inficirani HIV dobijaju različite beneficije, a na raspolaganju im je i program za odvikavanje od droge ukoliko su narkomani, što pomaže u borbi protiv smrtonosne zaraze.Međutim, u izveštaju Svetske zdravstvene organizacije citiran je deo rada grčkog instituta za istraživanje mentalnog zdravlja u kojem se tvrdi da postoje osnovane sumnje da se neki narkomani namerno inficiraju virusom kako bi dobili pravo da svaka dva meseca od države uzmu 1.400 evra.Pogrešan podatakKako bi se izborili sa širenjem virusa, Atina je uvela program po imenu „Zona ubrizgavanja“, koji finansira EU, a koji zavisnicima od teških droga omogućava da se bezbedno drogiraju kako ne bi širili HIV. Inače, SZO je najpre objavila da je čak polovina novoinficiranih HIV u Grčkoj taj virus dobila tako što ga je sama ubrizgala, što je izazvalo pometnju širom sveta. Međutim, ta organizacija kasnije se izvinila zbog tog izveštaja, navodeći da je u njemu trebalo da stoji da je u samo nekoliko novih slučajeva zaraza HIV bila namerna.

Upozorenje Saveta EvropeSITUACIJA JE ALARMANTNATomas Katau, zvaničnik Saveta Evrope, izjavio je da je situacija u Grčkoj alarmantna i da je važno da se najranjivijima posveti najviše pažnje.- Cilj je sprečiti širenje side. Svaki evro utrošen na lečenje zavisnosti je investicija u zdravlje - rekao je Katau.Prema njegovim rečima, akcija „Zona ubrizgavanja“, koja narkomanima omogućava da bezbedno koriste drogu, ograničila je širenje HIV i do sada je bila uspešna u mnogim zemljama Evrope.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track