CEPIDLAKE: EU traži dlaku u bečkoj šnicli!

Birokratija: Nova pravila za restorane u austriji

CEPIDLAKE: EU traži dlaku u bečkoj šnicli!

Planeta -
Austrijski ugostitelji pobunili su se protiv odluke da se u jelovnicima istaknu svi sastojci jela, uključujući i supstance koje bi mogle da izazovu alergiju

BEČ - U kafani uskoro ko u apoteci.Austrijski ugostitelji pobunili su se protiv odluke vlasti da se, u skladu s pravilima EU, u jelovnicima restorana do tančina istaknu sastojci jela, odnosno supstance koje bi mogle da izazovu alergijske reakcije kod gostiju.Od 2015. godine, kako je propisala EU, u svim restoranima na jelovnicima se mora, osim specijaliteta, naći i tačan spisak namirnica koje mogu dovesti do opasnih alergija. Reč je o ukupno 12 namirnica - susam, celer, senf, soja, riba, jaja, koštunjavo voće i mlečni proizvodi.KomplikacijeU sistemskoj gastronomiji, odnosno restoranima koji prave jela po tačno utvrđenom standardu, kao što su „Mekdonalds“, „Burger king“, KFC, novi zakon ne predstavljala problem, oni već imaju izrađene tabele za svako jelo na kojima se nalazi spisak sastojaka. Međutim, kad je reč o visokoj gastronomiji i restoranima u kojima se izlazi u susret ukusu svakom gostu pojedinačno, situacija je znatno teža. Posebno ako šnicle ne dolaze upakovane iz industrije mesa, kad se na pakovanju mogu pročitati sastojci.Hans Šener (Hans Schenner), direktor državne kancelarije za turizam, boji se komplikovane birokratije koju će ove odrednice EU doneti sa sobom u gastronomiju.- Ne mogu konstantno da vrše pritisak na nas - od apsolutne zabrane pušenja do alergena! Gostima bi uvek pri naručivanju trebalo da se objasni o kakvom je jelu reč, bez dodatne birokratije - kaže Šener.PregovoriOdluku o sprovođenju odrednica EU treba da donese svaka država za sebe. U Austriji su pregovori u toku. Privredna komora trenutno raspravlja s Ministarstvom zdravlja o mogućim rešenjima.- Atmosfera u pregovorima je prijateljska i sigurna sam da će rešenje biti zadovoljavajuće i za ugostitelje - kaže Liza Fuks (Lisa Fuchs), portparolka Ministarstva zdravlja.Novi zakoni o zabrani pušenja, koji se konstantno menjaju, i zakonodavcima zadaju velike glavobolje. Hans Šener kaže da su ugostitelji potrošili oko 96 miliona evra da bi svoje objekte podelili na nepušačku i pušačku zonu.- Sad odjednom gosti ne razumeju zašto moraju da prođu kroz pušački deo da bi došli do nepušačkog, pa se zakon opet menja - ljut je Hans Šener.

Ogorčeni vlasnik restoranaTUŽIO DRŽAVUJedan ugostitelj tužio je državu i traži da mu se vrati novac koji je uložio u odvajanje prostorija na pušački i nepušački deo. Privredna komora podržava ovu tužbu. Kako je izjavio Rajner Ribing (Reiner Ribing), poslovođa u državnoj kancelariji za turizam, ostalo je još samo 18 odsto pušačkih lokala koji nemaju nepušačku zonu.Problematično 12 namirnica- Susam- Celer- Senf- Soja- Riba- Jaja- Koštunjavo voće- Mlečni proizvodi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track