SKOPLJE: Vandali oštetili spomenik caru Dušanu!

uništili železo i krst u rukama

SKOPLJE: Vandali oštetili spomenik caru Dušanu!

Planeta -
Nakon ovoga možemo da razgovaramo kome služi to što je vlada inicirala postavljivanje spomenika srpskom vladaru, koji se, ako ne kod Makedonaca, a ono kod Albanaca shvata kao vladalac koji je silom prinudio katoličke Albance da postanu Srbi i pravoslavni", izjavio je Afrim Gaši iz NVO "Probudi se

SKOPLJE - Grupa od 20 vandala oštetila je spomenik cara Dušana u Skoplju.

Oni su prošle noći čekićem pokušali da razbiju kip i da ga sruše. Pošto nisu uspeli, vandali su se zaustavili kada je statua cara Dušana ostala bez žezla i krsta u rukama.

Oštećen je deo mermerne ploče na kojoj stoji spomenik.Spomenik će, kako je najavljeno, biti popravljen u najskorijem roku.To su učinili Albanci iz Makedonije kojima smeta statua srpskog vladara. Organizovali su se preko društvenih mreža, a oglasili su se preko nevladine organizacije "Probudi se", nazivajući cara Dušana okupatorom Zapadnog Balkana.

Na današnjem protestu pokušali su da spomenik uviju u crno, ali ih je je sprečila policija

"Nakon ovoga možemo da razgovaramo kome služi to što je vlada inicirala postavljivanje spomenika srpskom vladaru, koji se, ako ne kod Makedonaca, a ono kod Albanaca shvata kao vladalac koji je silom prinudio katoličke Albance da postanu Srbi i pravoslavni", izjavio je Afrim Gaši iz NVO "Probudi se".

Partije Srba u Makedoniji odmah su zatražile da policija pronađe počinioce. Za Ivana Stoiljkovića iz Demokratske partije Srba sinocni vandalizam na "Mostu civilizacija" pokazuje razlike među, kako je rekao, naše i njihove civilizacije.

"Ostavili smo svaki narod da odabere svoje heroje. Oni su izabrali njihove, a ljudi obicno kazu: biraš heroje kao što si ti", rekao je Stoiljković

"Ovo je nedozvoljivo u demokratskoj zemlji za kakvu se Makedonija deklariše", izjavio je Bojan Popović iz Srpske napredne stranke.Skoplje danas ima pojačanu policisku zastitu, a "Most civilizacija" gde je Dusanov spomenik, bio je zatvoren za posetioce i čuvan od specijalne policiske jedinice.

Dušan je krunisan za srpskog cara 1346. godine u Skoplju i jedan je od najvecih srpskih vladara.Kip je postavljen početkom decembra na novom "Mostu civilizacija" u centru Skoplja.

Spada među tridesetak statua koje predstavljaju istorijske lićnosti iz regiona - od antićkih vremena do Srednjeg veka, u okviru vladinog projekta renoviranja glavnog grada, nazvanog "Skolje 2014".Ličnosti koje nemaju makedonsko poreklo, a "pretocene" su u spomenike u centru Skoplja, na jedan ili drugi način povezane su sa Makedonijom.

Takav je slucaj i sa spomenikom Skender Begu, Hasanu Prištini.Na mostu iznad Vardara postavljan je spomenik i Kraljeviću Marku, pored cara Dušana.

http://www.youtube.com/watch?v=TGbndRLsOaQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track