Kolima se zakucao u limuzinu Merkelove!
Foto: Reuter

Nemačka kancelarka doživela udes

Kolima se zakucao u limuzinu Merkelove!

Planeta -
Starac (82) udario u auto jedne od najmoćnijih političarki sveta, i to na dan kad je ona trebalo da potpiše sporazum o formiranju vlade, na koju zemlja čeka duže od dva meseca

BERLIN - Izbegnuto najgore.Nemačka kancelarka Angela Merkel (59) doživela je saobraćajnu nesreću na auto-putu A10 kad je jedan penzioner (82) kolima naleteo na limuzinu u kojoj se nalazila, i to na dan kad je trebalo da potpiše sporazum o formiranju vlade velike koalicije, na koju Nemačka čeka već skoro tri meseca. Prema navodima tamošnjih medija, starac je iznenada nesmotreno skrenuo ulevo i očešao branik službenog vozila prve žene Nemačke, ali osim neprijatnog truckanja i iskrivljenih retrovizora, nije bilo većih trauma, a Merkelova nije povređena.Sve se desilo u sekundiUdes se, kako navodi policija, dogodio u Brandenburgu, a sve se odigralo u samo nekoliko sekundi. - Vozači su istrenirani za takve situacije, pa nije bilo ozbiljnijih posledica. Nakon kraćeg zaustavljanja na jednom parkingu, Merkelova je u pratećem vozilu nastavila put ka Berlinu, gde je potpisala sporazum o formiranju koalicije - ističu nemački listovi.Inače, pregovori o vladajućoj koaliciji Nemačke trajali su gotovo tri meseca, a nakon što su na izborima 22. septembra konzervativci Angele Merkel izborili prednost u odnosu na stranku socijaldemokrata (SDP) Zigmara Gabrijela. Uz te dve partije, novu vladu čine i članovi bavarske Hrišćansko-socijalne unije (CSU) Horsta Zihofera.Danas zvanično kancelarU novoj nemačkoj vladi sada ima 15 ministara - šest demohrišćanskih, šest socijaldemokratskih i tri sociohrišćanska. Bivši koalicioni partneri Angele Merkel iz Slobodnih demokrata nisu dobili neophodnih pet odsto glasova za ulazak u parlament, tako da je ponovo uspostavljena saradnja između partija koje su bile na vlasti od 2005. do 2009.Nemački predsednik Joahim Gauk juče je i zvanično predložio za novog kancelara Angelu Merkel, koja u Bundestagu treći put treba da bude izabrana na tu funkciju. Danas će se to i dogoditi.

Stigla na sastanak... Merkelova s koalicionim partnerima
Stigla na sastanak... Merkelova s koalicionim partnerima

Većina u parlamentu

DOMINANTNI DEMOHRIŠĆANI

U Nemačkoj budućeg kancelara mora da predloži predsednik, što je Joahim Gauk juče i uradio predloživši za obnovu pozicije Angelu Merkel.

Njena Hrišćansko-demokratska unija (CDU), koja je najjača parlamentarna frakcija, ima čak 311 poslaničkih mesta, a socijaldemokrate, druga po snazi partija, 193 poslanika, tako da je minimalnih 316 od 631 glasa sigurno za formiranje većine.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja