SAD planira da okonča masovno prisluškivanje telefona

Predlog za sveobuhvatnu reviziju programa prisluškivanja

SAD planira da okonča masovno prisluškivanje telefona

Planeta -
Članovi radne grupe su u okviru preporuka pozvali da se preduzmu "značajni koraci" kako bi se zaštitila "privatnost osoba koje nisu Amerikanci" i da se više sarađuje sa saveznicima

VAŠINGTON - Američki pravni i obaveštajni stručnjaci, koji su po nalogu predsednika Baraka Obame preispitali operacije Nacionalne bezbednosne agencije (NSA), pozvali su danas da se obavi sveobuhvatna revizija programa prisluškivanja, a da se istovremeno zadrže "robusni" obaveštajni kapaciteti.

Petočlana radna grupa pozvala je i da se okonča masovno prikupljanje telefonskih "metapodataka" koje sprovodi NSA, preporučujući da te podatke čuvaju privatni provajderi, a da se vladi daje pristup ukoliko je opravdan, javio je AFP. Članovi radne grupe su u okviru preporuka pozvali da se preduzmu "značajni koraci" kako bi se zaštitila "privatnost osoba koje nisu Amerikanci" i da se više sarađuje sa saveznicima da bi se izbegle diplomatske negativne posledice u slučaju da se obelodani to da SAD prikupljaju podatke.

Radna grupa nije, međutim, predložila da se potpuno obustavi prikupljanje podataka o stranim liderima, ali je istakla da svako takvo prisluškivanje mora da bude zasnovano na realnim bezbednosnim pretnjama i odobreno na najvišim nivoima.

Američki zvaničnici bi, pre takvog prisluškivanja, trebalo da odrede da li postoje drugi načini da se prikupe potrebne informacije i procene negativne efekte u slučaju da se prisluškivanje obelodani, naveli su članovi nezavisnog panela u jednoj od 46 preporuka, javio je Rojters.

Obama je naložio da se ovaj izveštaj izradi ranije ove godine, pošto je odbegli obaveštajac Edvard Snouden obelodanio opsežne programe prisluškivanja koje sprovodi NSA. Preporuke stručnjaka trebalo bi da posluže kao osnova za odluke američkog predsednika o tome kako da zauzda ovu agenciju. Obama bi odluke o suzbijanju takve prakse NSA trebalo da saopšti u januaru.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja