PAPA FRANJA UPOZORAVA: Ne tračarite i nemojte biti mediokriteti!

Božićno obraćanje kardinalima

PAPA FRANJA UPOZORAVA: Ne tračarite i nemojte biti mediokriteti!

Planeta -
Papa je tražio od prisutnih vatikanskih zvaničnika da vežbaju savesno suprotstavljanje ogovaranju". "Budimo savesni protivnici (ogovaranja), i podsećam vas, nije ovo prosto moralisanje. Ogovaranje nanosi štetu ljudima, našem radu i okruženju, poručio je papa Franja

VATIKAN - Papa Franja upozorio je danas vatikanske birokrate da njihov rad može da sklizne u mediokritetstvo, puko ogovaranje i prepirke ukoliko zaborave da je njihov profesionalni poziv služba crkvi.

On je to rekao u božićnom obraćanju Vatikanskoj kuriji, administrativnom aparatu Vatikana koji formira centralnu vladu katoličke crkve od 1,2 milijarde vernika. Franja je zahvalio kardinalima, biskupima i sveštenicima na njihovom radu, posvećenosti i kreativnosti, i malo se udaljivši od pripremljenog govora, kazao: "Ima svetaca u Kuriji!".

On ih je, međutim, takođe, podsetio da vatikanski zvaničnici moraju da u svojim životima iskazuju profesionalnost i kompetenciju, ali, istovremeno, i svetost.

"Kada nedostaje profesionalizma, polako se tone u mediokritetstvo. Akta postaju puna banalnih i beživotnih informacija, nesposobnih da otvore širu perspektivu. Takođe, kada se zaboravi to da služba treba da bude usmerena ka pojedinačnim crkvama i njihovim biskupima, struktura Kurije pretvara se u dosadnu, birokratsku carinarnicu, koja stalno vrši inspekciju, ispituje, kočeći tako Sveti duh i rast Božjih ljudi", rekao je Franja.

On je, takođe, ponovio upozorenje koje je u nekoliko prilika izneo protiv ogovaranja. Tajni, zatvoreni svet Vatikana je jazbina ogovaranja, što je postalo vidno i u javnosti prošle godine kada su procurela papina dokumenta od batlera tadašnjeg pape Benedikta Šesnaestog, podseća agencija AP.

Papa je tražio od prisutnih vatikanskih zvaničnika da vežbaju "savesno suprotstavljanje ogovaranju". "Budimo savesni protivnici (ogovaranja), i podsećam vas, nije ovo prosto moralisanje. Ogovaranje nanosi štetu ljudima, našem radu i okruženju", poručio je papa Franja.

Papa je, od kada je preuzeo funkciju, počeo da zagovara reformu preglomaznog aparata katoličke crkve, i da poziva na povratak ranohrišćanskim vrednostima siromaštva, ljubavi i humanosti. On je prošle nedelje izvršio rekonstrukciju tela koje imenuje sve biskupe na svetu.

Smenio je konzervativnog američkog kardinala Rejmonda Barkija, ključnu figuru u američkim kulturnim ratovima zbog abortusa i gej brakova. Takođe je smenio i predsednika italijanske biskupske konferencije, kardinala Maura Pjačencu, koji je ranije smenjen i sa mesta šefa vatikanske kancelarije zadužene za sveštenike.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track