SVETOZAR MAROVIĆ: Crnoj Gori potrebna nova crkva koja ne deli!

Identitet moderne države

SVETOZAR MAROVIĆ: Crnoj Gori potrebna nova crkva koja ne deli!

Planeta -
Takva pravoslavna crkva, sa sedištem u Crnoj Gori, posvećena njenom dobru i napretku, otvorena za sve verujuće, u dobrim odnosima sa najbližim verskim zajednicama i crkvama, dodatno bi afirmisala identitet moderne Crne Gore kao samostalne države, kazao je Marović

PODGORICA - Crnoj Gori je potrebna pravoslavna crkva kao duhovni stožer verujućeg većinskog stanovništva koja ne deli, već sabira, izjavio je potpredsednik vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) Svetozar Marović, istakavši da bi takva crkva sa sedištem u Crnoj Gori dodatno afirmisala identitet moderne države.

Govoreći na sednici Saveta za praćenje realizacije izbornog programa na temu identiteta države, Marović je istakao da je u identitetskom smislu, u normativističkom pogledu, Crna Gora država jednakih građana, javila je agencija MINA, a preneli podgorički mediji.

"Za razliku od susednih država, Srbije kao države srpskog naroda, Hrvatske države hrvatskog naroda, Crna Gora je građanska država i sa takvom posebnošću ona sebe identifikuje već na početku kao primer savremenog interpretiranja evropskih i civilizacijskih vrednosti na prostoru Jugoistočne Evrope. Tu počinje najvažniji deo njene posebnosti i njenog identiteta u ovom vremenu", ukazao je on.

Marović je rekao da se karakteristike Crne Gore i njenog identiteta manifestuju kroz različite vidove percepcije uloge pravoslavne crkve u funkcionisanju crnogorske države.

"Za drugu, političku percepciju crkva se manifestuje i doživljava kroz Crnogorsko-primorsku mitropoliju kao izraz ne samo latentnog alternativnog odnosa prema državi, povremeno sa neskrivenim rezervama prema njenoj nezavisnosti i neopravdanosti crnogorskog udaljavanja od srpstva, imajući u vidu da je njen administrativni centar u drugoj državi", dodao je on.

Prema rečima Marovića, Crna Gora kao nezavisna međunarodno priznata država je voljom crkve koju predstavlja Crnogorsko-primorska mitropolija podeljena na više eparhija, pa građanin Pljevalja pripada Mileševskoj eparhiji, a jedan deo građana Herceh Novog hercegovačkoj eparhiji.

One se, podsetio je on, nalaze u drugim, susednim zemljama, što, kako je kazao, može implicirati nedostatak razumevanja za jedinstvenost Crne Gore kao nezavisne države i pokazivanje tendencije da crkvena vlast ne želi da prati logiku dobrih odnosa sa matičnom državom na čijoj teritoriji pastoralno deluje.

Marović je kazao da je za DPS važno da se sva ta pitanja sa svim verskim zajednicama i pravoslavnom kao najvećom, urede na pravni i civilizovani način, uključujući i otvoreno pitanje imovinskog sadržaja koje treba rešavati nepristrasno, vladavinom zakona i prava.

On je poručio da Crnoj Gori treba pravoslavna crkva kao duhovni stožer verujućeg većinskog stanovništva koja ne deli, nego sabira, koja je deo Crne Gore, "kao što je bila nezaobilazno odlučujući faktor u njenoj istoriji i očuvanju slobode“.

"Takva pravoslavna crkva, sa sedištem u Crnoj Gori, posvećena njenom dobru i napretku, otvorena za sve verujuće, u dobrim odnosima sa najbližim verskim zajednicama i crkvama, dodatno bi afirmisala identitet moderne Crne Gore kao samostalne države ravnopravnih građana i veroispovjesti“, kazao je Marović.

On je u tom izlaganju zapravo predstavio rezultate istraživanja agencije Ipsos Stratedžik Marketing koji su pokazali da građani Crne Gore smatraju da su Njegoš, Milo Đukanović, Josip Broz Tito, Kralj Nikola, Sveti Petar Cetinjski, Marko Miljanov i Knjaz Danilo najbolji predstavnici vrednosti u ovoj zemlji.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track