POGLEDAJTE: Događaji koji su uzdrmali 2013. godinu!
Foto: Rojters

Retrospektiva

POGLEDAJTE: Događaji koji su uzdrmali 2013. godinu!

Planeta -
Prethodne 2013. sećaćemo se i kao godine u kojoj se dogodio stravičan masakr na Bostonskom maratonu kao i po aferi o prisluškivanju koja je uzdrmala ceo zapadni svet

Proteklu godinu svet će pamtiti kako po rođenju britanskog prestolonaslednika tako i po odlasku jednog od najvećih boraca za ljudska prava. Prethodne 2013. sećaćemo se i kao godine u kojoj se dogodio stravičan masakr na Bostonskom maratonu kao i po aferi o prisluškivanju koja je uzdrmala ceo zapadni svet.

1. Rodio se princ Džordž

Velika Britanija je bila na nogama kada su princ Vilijam i njegova supruga Kejt Midlton dobili sina kome su dali ime Džordž. Vojvotkinja od Kembridža rodila je u junu dečaka teškog skoro 4 kilograma. Džordž Aleksandar Luis od Kembridža je treći u redu za britanski presto, posle dede Čarlsa i oca Vilijama.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

2. Demonstracije u Egiptu

Ono što se tokom leta 2013. događalo na ulicama Kaira ličilo je na građanski. Sve svetske agencije pod oznakom "hitno" izveštavale su o oružanim sukobima na ulicama Kaira odakle su svakog dana stizali novi izveštaji o stradalima i mrtvima. Na hiljade sledbenika Muslimanskog bratstva protestvovalo je zbog svrgavanja islamskog predsednika Mohameda Morsija, dok su s druge strane Morsijevi protivnici svakodnevno uzvraćali kontrademonstracijama.

Foto: AP
Foto: AP

3. Bombaški napad na Bostonskom maratonu

Svet je bio užasnut tragedijom koja se dogodila tokom čuvenog Bostonskog maratona. Naime, najmanje troje je poginulo, a 140 je ranjeno u eksplozijama koje su odjeknule na čuvenoj maratonskoj trci u Bostonu. Bostonska policija uhvatila je 19-godišnjeg Čečena Džohara Carnajeva, osumnjičenog zajedno sa starijim bratom Tamerlanom za bombaški napad na Bostonskom maratonu i ubistvo policajca.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

4. Papa Benedikt XVI abdicirao

Vest da je bivši poglavar Rimokatoličke crkve odlučio da se povuče odjeknula je kao grom iz vedra neba. Papa je lično obavestio medije o svom povlačenju i to na latinskom jeziku. Vest je u međuvremenu potvrdo i zvanični Vatikan. Ovo je svojevrsni presedan koji se dogodio prvi put posle 600 godina.

Foto: Rojters
Foto: Rojters

5. Edvard Snouden

Možda ništa nije tako uzdrmalo ceo svet, a posebno zemlje zapada, kao što je to učinio Amerikanac Edvard Snouden (29), bivši radnik CIA, čovek je koji stoji iza najvećeg curenja informacija u američkoj političkoj istoriji. On je britanskom Gardijanu dostavio podatke o tajnom projektu "Prizma“ - preko kojeg su putem Interneta, a uz pomoć velikih IT kompanija, špijunirani milioni građana širom sveta - i tako porazio najtajniju organizaciju u svetu - američku Nacionalnu bezbednosnu agenciju (NSA). On kaže da se ne kaje jer je hteo da celom svetu pokaže šta SAD rade. Za Snoudenom je krenula opšta potraga. On je preko Hong Konga odleteo za Rusiju gde je dobio privremeni azil.

Foto: Beta-AP
Foto: Beta-AP

6. Umro Nelson Mandela

Nelson Mandela, bivši predsednik Južnoafričke Republike i jedan od najvećih boraca za ljudska prava preminuo je u 95. godini. Vest o smrti potvrdio je predsednik Džejkob Zuma, rekavši da je Mandela preminuo u svom stanu u okružen članovima porodice. Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Kimun odao je počast Nelsonu Mandeli nazvavši ga "divom pravde", dok je Američki predsednik Barak Obama rekao je za Nelsona Mandelu da je bio "uticajan, hrabar i istinski dobar".

Foto: Rojters, AP
Foto: Rojters, AP

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track