NAUČNICI ZAROBLJENI NA ANTARKTIKU: Brod spasilac Aurora australis morao da se vrati
Foto: Reuters

Loši vremenski uslovi

NAUČNICI ZAROBLJENI NA ANTARKTIKU: Brod spasilac Aurora australis morao da se vrati

Planeta -
Ledolomac "Aurora australis" australijski brod je jedini koji ima odgovarajuću opremu za lomljenje leda, jer može da zdrobi led debeo do 1,60 metara. Ruski brod MV "Akademik Šokalskij" je, međutim, u ledu dubine od tri metra

Brod "Aurora australis" sa opremom za lomljenje leda koji je krenuo ka ruskom brodu zaglavljenom u ledu kod Antarktika morao je danas da se vrati zbog lošeg vremena..

Zonu u kojoj se nalazi brod MV "Akademik Šokalskij" zahvatili su vetrovi i sneg koji smanjuju vidljivost i navigaciju čine opasnom",navodi australijska služba za bezbednost na moru.

Ruski brod zaglavljen je u ledu od utorka na oko 100 nautičkih milja istočno od francuske baze "Dimon Dirvil". Dva broda sa opremom za lomljenje leda su potom pokušali da mu priđu, ali su i oni morali da se vrate. Lokalne vlasti su najavile da će uputiti helikoptere ako "Aurora australis" ne bude uspeo da priđe ruskom brodu, ali se i od toga danas odustalo zbog lošeg vremena.

Ledolomac "Aurora australis" australijski brod je jedini koji ima odgovarajuću opremu za lomljenje leda, jer može da zdrobi led debeo do 1,60 metara. Ruski brod je, međutim, u ledu dubine od tri metra. Na brodu se nalaze naučnici i turisti iz Australije, Velike Britanije i Novog Zelanda koji su želeli da ponove istorijsku ekspediciju na Antarktik pre jednog veka (1911-1914) koju je vodio australijaski naučnik, ser Daglas Moson.

Brod sa 74 putnika se nalazio u zoni gde se plovidba uglavnom odvija bez problema, ali je naišao na velike slojeve leda i zaglavio se. Ekspedicija je krenula pre tri nedelje i trebalo je da se pridruži drugom brodu sa Novog Zelanda početkom januara.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track