SAD IM NIJE DOBRO: Britanija sve bliža referendumu o izlasku iz EU
Foto: Reuters

Tesno u Evropi

SAD IM NIJE DOBRO: Britanija sve bliža referendumu o izlasku iz EU

Planeta -
Kameron je obećao Britancima referendum o izlasku iz Evropske unije (do kraja 2017.), ukoliko njegova stranka pobedi na opštim izborima 2015. godine. Britanski premijer od Evropske unije očekuje korenite reforme

LONDON - Predlog o raspisivanju referenduma o članstvu Velike Britanije u Evropskoj uniji prošao je danas prvu prepreku u gornjem domu parlamenta, ali su poslanici upozorili da bi mogao da bude odbačen zbog odlaganja.

Predlog koji je podržala Konzervativna partija premijera Dejvida Kamerona, prošao je "drugo čitanje" u Domu lordova, posle maratonske debate koja je trajala sedam sati.

Međutim, koalicioni partneri konzervativaca, proevropska Liberalno-demokratska partija i opozicioni laburisti, upozoravaju da bi predlog mogao da bude toliko odlagan i na kraju ugušen.

Poslanici, naime, nameravaju da iznesu niz amandmana na predlog zakona o referendumu o izlasku iz EU.

Predlog mora da bude usvojen u Donjem domu parlamenta do 28. februara, a zbog rasprava o amandmanima taj datum možda neće biti ispoštovan.

Kameron je obećao Britancima referendum o izlasku iz Evropske unije (do kraja 2017.), ukoliko njegova stranka pobedi na opštim izborima 2015. godine. Britanski premijer od Evropske unije očekuje korenite reforme.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track