Sirija i Iran: Borite se protiv terorizma!
Foto: Tanjugs

Saveznici

Sirija i Iran: Borite se protiv terorizma!

Planeta -
Iran je najjači regionalni saveznik Bašara el Asada čiji je režim u građanskom ratu sa pobunjenom sirijskom opozicijom

DAMASK - Predsednik Sirije Bašar el Asada i ministar spoljnih poslova Irana Mohamad Džavad Zarif su razmatrali predstojeću konferenciju Ujedinjenih nacija o rešavanju trogodišnjeg konflikta u Siriji, i pozvali nacije iz regiona da se "bore protiv terorizma".

Iran je najjači regionalni saveznik Bašara el Asada čiji je režim u građanskom ratu sa pobunjenom sirijskom opozicijom. SAD, Saudijska Arabija i druge zemlje Persijskog zaliva smatraju da Teheran možda i oružano pomaže Asada.

Kako je javila sirijska agencija SANA, Zarif je izrazio iransku podršku Asadovoj vladi uoči konferencije, zakazane za sledeću sedmicu. One će se održati 22. januara u Montreu u Švajcarskoj. UN, kao domaćin razgovora, još nije zvanično pozvala Iran da učestvuje, i konačna odluka o tome se tek očekuje.

Asad je u razgovoru sa Zarifom upozorio na, kako je objasnio, opasnost od saudijske vrste puritanskog islama, a agenciji SANA je rekao:

"Vahabitska ideologija sada preti celom svetu, a ne samo zemljama regiona (Zaliva)". "Sirijski narod i drugi u regionu sada znaju opasnosti koje donosi ova teroristička ideologija, i svi bi trebalo da učestvuju u borbi protiv te ideologije i njenom iskorenjivanju", rekao je Asad.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track