Kameron: Britanci ubedite Škote da se ne otcepe!
Foto: Reuters

Zabrinut za sudbinu kraljestva

Kameron: Britanci ubedite Škote da se ne otcepe!

Planeta -
Ankete javnog mnjenja ukazuju da među Škotima raste podrška nezavisnosti, koju zagovara vladajuća Škotska nacionalna partija (SNP), ali da većina Škota još uvek nije za odvajanje od Britanije

LONDON - Britanski premijer Dejvid Kameron apelovao je danas na ljude u svim delovima Ujedinjenog Kraljevstva da ubede svoje škotske prijatelje ili članove porodica da zaokruže "ne" 18. septembra, na referendumu o nezavisnosti Škotske.

Kameron je upozorio da je preostalo "sedam meseci da se sačuva najizuzetnija zemlja u istoriji", prenele su agencije.

Mada će na referendumu moći da glasa samo četiri miliona Škota, obraćanje britanskog premijera je bilo namenjeno za 59 miliona stanovnika u Engleskoj, Velsu i Severnoj Irskoj koji bi, po njegovim rečima, bili suštinski umanjeni bez Škotske.

Kameron je apelovao na Britance da u međusobnim susretima, preko telefona, i-mejlova i Tvitera pošalju poruku "želimo da ostanete".

Kameron, čiji konzervativci imaju samo jedno mesto u škotskom parlamentu, je istakao kako su i njegovi gorštački koreni primer kako porodične veze premošćuju unutrašnje granice u Britaniji.

Kameron je naglasio kako Britanci imaju zajedničku istoriju i kako im zajedništvo daje veću snagu na globalnom planu i ekonomske beneficije, zaključujući da je porodica britanskih naroda "moćan brend".

Britanski premijer se obratio naciji na dan otvaranja Zimskih olimpijskih igara u Sočiju sa mesta na kojem su održane londonske Letnje olimpijske igre 2012, naglašavajući da su svi delovi Ujedinjenog Kraljevstva "zalegli" iza britanskog tima u Sočiju.

Ankete javnog mnjenja ukazuju da među Škotima raste podrška nezavisnosti, koju zagovara vladajuća Škotska nacionalna partija (SNP), ali da većina Škota još uvek nije za odvajanje od Britanije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track