VANDALI SPALILI BLAGO BIH: Izgoreli najvredniji dokumenti sačuvani u tri rata!
Foto: Reuters

Zapaljen Arhiv

VANDALI SPALILI BLAGO BIH: Izgoreli najvredniji dokumenti sačuvani u tri rata!

Planeta -
Divljanje nanelo veliku štetu spisima čija je vrednost neprocenjiva. Velika kulturna sramota, kaže direktor Arhiva

BiHSARAJEVO - Dan posle velikih protesta u BiH počinje procena štete koja je naneta. Građani koji su izašli na ulice Sarajeva, Tuzle, Mostara... ostavili su za sobom haos.

U izgredima je povređeno više od 200 ljudi, među njima brojni policajci. Tokom nereda zapaljene su zgrade Predsedništva BiH, Vlada Zeničko-dobojskog, Tuzlanskog, Hercegovačko-neretvanskog i Kantona Sarajevo, te zgrade opština Zenica i Tuzla.

U Mostaru su zapaljene zgrade Gradske uprave i Gradske većnice, sedišta nekih stranaka, kao i dve privatne kuće. U naletu vandala zapaljen je i Arhiv BiH u Sarajevu koji čuva dragoceno arhivsko blago staro stotinama godina.Kako je ispričao direktor Arhiva Šaban Zahirović izgorela je istorijska građa čija je vrednost neprocenjiva.

"Jedan od depoa Arhiva BiH koji je zapaljen sadržao je najvrednije fondove kojima smo raspolagali. Zbirka poklona i otkupa, Zbirka ličnih dosijea, novopreuzeti fond Doma za ljudska prava BiH u kojem je 40.000 dosijea, zatim mikrofilmovi iz raznih arhiva, kopije iz bečkih arhiva, dokumentacija Komisije za utvrđivanje ratnih zločina iz Drugog svetskog rata, arhiv koji se odnosi na Višu sudsko-šerijatsku školu u BiH. To je ovako na prvu loptu čega mogu da se setim", kaže Zahirović. Dodao je i da ta građa nije stradala u tri rata, a izgorela je evo danas, što je, kaže Zahirović, velika kulturna sramota.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track