Najnovije vesti

Florida: Kubanac pogubljen zbog svirepog ubistva devetogodišnjeg dečaka
Foto: BETA AP

Smrtna kazna

Florida: Kubanac pogubljen zbog svirepog ubistva devetogodišnjeg dečaka

Planeta
Huan Karlos Čaves, 1995. godine, oteo je, silovao i ubio Džimija Rajsa, a potom iskasapio njegovo telo

MAJAMI - Na Floridi je pogubljen kubanski imigrant Huan Karlos Čaves, osuđen na smrtnu kaznu zato što je 1995. godine kidnapovao, silovao i ubio devetogodišnjeg dečaka Džimija Rajsa, izjavila je portparol guvernera savezne države Florida Džeki Šuc.

Pogubljenje smrtonostnom injekcijom, kojem je prisustvovao i dečakov otac, na kratko je bio odloženo zahvaljujući žalbi Čavesovih advokata, ali je kazna ipak izvršena nedugo potom, kad je žalbu odbacio američkih Vrhovni sud, preneo je Rojters.

Čaves je oteo Džimija Rajsa pod pretnjom oružjem, nakon što je dečak izašao iz školskog autobusa 11. septembra 1995. godine u jugozapadnom okrugu Majami-Dejd. Tokom policijske istrage je ustanovljeno da je Čaves silovao dečaka i ubio ga iz pištolja kada je pokušao da pobegne, a potom je iskasapio njegovo telo. Dečakovi ostaci su pronađeni tek tri meseca kasnije, u blizini prikolice u kojoj je Čaves živeo.

Američka Uprava za zatvore je saopštila da se Čavesov poslednji obrok sastojao od šnicle, pomfrita, sladoleda od jagode, voćne salate i soka od manga, a pre pogubljenja ga niko nije posetio.

U svojoj poslednjoj pisanoj izjavi pred smrt, Čaves nije izrazio kajanje, rekavši da "niko od nas ne može da sudi o gresima drugih ljudi".

"Sumnjam da postoji nešto što bih mogao da kažem što bi zadovoljilo sve ljude, a pogotovo one koji u meni vide samo čoveka koji zavređuje kaznu", napisao je ubica.

Čaves je na Floridu stigao sa Kube 1991. godine na splavu zajedno sa još dvojicom ljudi, a u vreme ubistva je radio na jednoj farmi. Veoma malo se zna o njegovom poreklu ili porodici, koja je ostala da živi na Kubi. Nakon smrti malog Džimija, njegov otac Don i majka Klodin, koja je preminula 2009. godine, postali su aktivisti za otetu i nestalu decu. Oni su na jugu Floride otvorili centar za žrtve otmice, a kasnije su policiji obezbedili više stotina pasa tragača kao pomoć u traženju nestale dece.

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...