Obesio se američki vojnik silovatelj devojčice (14)
Foto: AP Photo

Stiven Dejl Grin pronađen mrtav u ćeliji

Obesio se američki vojnik silovatelj devojčice (14)

Planeta -
Grin, koji je u vreme ubistva imao 19 godina, opisan je kao vođa grupe vojnika, koji su se pre napada obukli u crnu odeću ninža ratnika i zatim silovali devojčicu, nakon čega su je ubili zajedno sa njenom porodicom

LOS ANĐELES - Bivši američki vojnik, osuđen na doživotnu kaznu zbog silovanja i ubistva 14-godišnje iračke devojčice i ubistva njene porodice, pronađen je obešen u zatvoru.

Smrt Stivena Dejla Grina (28), koji je pronađen bez svesti 15. februara u svojoj ćeliji, vodi se kao samoubistvo, preneo je Rojters.

Grin je 2009. godine proglašen krivim za zločin izvršen 2006. godine u iračkom gradu Mahmudija, oko 30 kilometara južno od Bagdada, kad je silovo i ubio 14-godišnju Abir Kasim Hamza al-DŽanabi, a nakon toga iz vatrenog oružja pobio njene roditelje i šestogodišnju sestru. On je bio osuđen na doživotnu kaznu zatvora, bez mogućnosti pomilovanja, pošto porota na saveznom sudu u Kentakiju nije mogla da se usaglasi oko toga da li taj bivši vojnik treba da bude osuđen na smrtnu kaznu.

Državno tužilaštvo je tokom suđenja predstavilo Grina kao kolovođu bande od pet vojnika, koji su isplanirali da upadnu u dom iračke porodice i siluju devojčicu, kako bi se kasnije time hvalili.

Grin, koji je u vreme ubistva imao 19 godina, opisan je kao vođa grupe vojnika, koji su se pre napada obukli u crnu odeću ninža ratnika i zatim silovali devojčicu, nakon čega su je ubili zajedno sa njenom porodicom.

Stivenu Grinu se sudilo na civilnom sudu, budući da je pre otkrića zločina i hapšenja već napustio vojsku. Tužilaštvo je na sudu tvrdilo da je on bio predisponiran za ubijanje Iračana, dok je odbrana isticala da je on bolovao od stresnog poremećaja posle smrti više svojih saboraca.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track