HILJADE NA ULICAMA: Godinu dana od smrti Uga Čavesa
Foto: Tanjug

U slavu večnog komandanta

HILJADE NA ULICAMA: Godinu dana od smrti Uga Čavesa

Planeta -
Vlasti će organizovati vojnu i civilnu paradu u znak obeležavanja prve godišnjice smrti šefa države od raka

KARAKAS - U Venecueli se danas obeležava godišnjica od smrti lidera Uga Čavesa, a hiljade demonstranata sa zastavama u rukama izašlo je i juče na ulice Karakasa kako bi izvršili pritisak na vladu.

Vlasti će organizovati vojnu i civilnu paradu u znak obeležavanja prve godišnjice Čavesove smrti od raka posle 14 godina provedenih na čelu države.

Predsednik Nikolas Maduro nadgledaće paradu, zajedno sa Čavesovim saveznicima iz regiona - nikaragvanskim predsednikom Danijelom Ortegom i predsednikom Bolivije Evom Moralesom.

"Godinu danas od odlaska našeg večnog komandanta, pozivam sve da mu odaju počast u miru i ljubavi", napisao je Maduro na Tviteru.Povodom godišnjice smrti prijatelja Uga Čavesa, poznati američki reditelj Oliver Stoun snimio je 50-minutni dokumentarni film "Moj prijatelj Ugo" koji će premijerno biti prikazan danas na venecuelanskoj TV stanici "Telesur".

Foto: Fonet
Foto: Fonet

Međutim, na hiljade demonstranata odevenih u belo, predvođenih studentima, mirno su juče šetali bez incidenata kroz delove Karakasa u kojima živi srednja klasa u pravcu Petarea, sirotinjskog naselja na istočnom ulazu u prestonicu koje se sve više širi i uporište je čavista.Demonstranti su vikali "volimo te Venecuelo" i "sloboda" dok su šetali, noseći tranparente i zastave u nacionalnim bojama - crvena, žuta i plava.

Oni su nosili transparente sa natpisima protiv vladine cenzure i represije. "Ima dovoljno suzavca da se čitava Venecuela rasplače", pisalo je na jednom od njih.Protesti su počeli 4. februara u gradu San Kristobal na zapadu zemlje, a otada je najmanje 18 ljudi poginulo, a više od 260 povređeno, navodi AFP.

Maduro je optužio SAD da stoje iza demonstracija. Rasprostranjeni kriminal, visoka inflacija, nestašice osnovnih namirnica i pogoršanje životnog standarda izazvali su gnev stanovništva prema vladi, naročito među srednjom klasom koju je to naviše pogodilo, navode agencije.

Analitičari kažu da protesti, u kojima uglavnom učestvuju pripadnici srednje klase, još ne predstavljaju pretnju za vladu Čavesovog naslednka Nikolasa Madura koji se oslanja na veliku podršku koju je siromašno stanovništvo pružalo Čavesu.Ali Marijana Fonseka, 39-godišnja grafička dizajnerka, kazala je da demonstranti šetaju u pravcu Petarea zato što su i siromašni pogođeni kriminalom na ulicama.

Marija Euhenija Molina (70), koja je nosila znak sa golubom mira i slikom Bogorodice, rekla je za sebe da je "zatvorenik vlade"."Ja sam zatvorenik zbog toga što nisam bezbedna. Moram da stojim u redovima za hranu. Moja penzija nije dovoljna da preživim", ispričala je ona.

Opozicioni poslanik Marija Korina Maćado predvodila je drugu grupu demonstranata u šetnji po istočnom Karakasu, rame uz rame sa suprugom zatvorenog opozicionog lidera Leopolda Lopesa.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track