ČETNICI U UKRAJINI ZA HRVATSKE MEDIJE: Krim im nećemo dati!

Došli kao moralna podrška

ČETNICI U UKRAJINI ZA HRVATSKE MEDIJE: Krim im nećemo dati!

Planeta -
Pet pripadnika Četničkog pokreta pristiglih iz Srbije, ubrzo je dobilo još dvojicu dobrovoljaca iz Nižninovograda. Sedam članova simbolično je organiziralo odred "Car Lazar"

Četnički dobrovoljci koji su otišli u Autonomnu Republiku Krim, uključili su se u "OBR" (obrambene dobrovoljačke rezerve) i službeno postali dio vojske Krima.

Pet pripadnika Četničkog pokreta pristiglih iz Srbije, ubrzo je dobilo još dvojicu dobrovoljaca iz Nižninovograda. Sedam članova simbolično je organizovalo odred "Car Lazar".

Navodno je u Srbiji spremno još na desetke četnika odmah krenuti put Krima ako zatreba. Četničko odeljenje stavljeno je pod komandu Atamana Timura, kozačkog zapovednika s Dona i potpuno su ravnopravni u obavljanju svih zadataka s ostalim dobrovoljcima i Kozacima.

Bilo da se radi o stražama, patrolama ili kontrolama saobraćaja, sve zadatke obavljaju kao i bilo ko drugi.

"Mi i Kozaci smo isti, kao i Srbi i Rusi. Ne braća, više od toga. Oni nas zovu mali Rusi, a mi njih veliki Srbi. Došli smo ovdje na njihov poziv, kao što su se i oni nebrojano puta odazivali na naše vapaje. Nije to samo prošli put, u vezi Kosova. To se događa kroz celu istoriju. Još u 16. veku zapisano je da je Kozacima komandovao Srbin. Naši srpski generali komandovali su ruskom vojskom kod Borodina. Deset srpskih generala učestvovalo je u bici između Napoleona i Kotuzova", kaže Bratislav Živković, komandant četničkog pokreta.

Prema njegovim rečima general Črnjajev komandovao je srpskom vojskom protiv Turaka, tako da ta tradicija dobrovoljaca traje oduvek.

"Mi smo ovde pre svega kao moralna podrška. Novinari nas pitaju da li smo doneli oružje. Pa šta će nam, ako treba, dobićemo. Uostalom, mi smo jedva i došli dovde, nas pet iz tri pravca. Mi ovde kontrolišemo promet saobraćaja jer ima ekstremista, ima zaluđenika koji nemaju dodir sa stvarnošću, i oni su opasni. Oni mogu u autu da donesu svašta, a ovi punktovi su napravljeni kako bi se sprečio bilo kakav incident", rekao je Živković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track