Turčinov: Ukrajina neće vojno intervenisati na Krimu
Foto: Fonett/AP

Stav Kijeva

Turčinov: Ukrajina neće vojno intervenisati na Krimu

Planeta -
Ne smemo ostaviti nezaštićenu istočnu granicu Ukrajine, jer ruska vojska na to računa. Nažalost, za sada Rusija odbija svako diplomatsko rešenje sukoba, svaki kontakt, navodi v.d. ukrajinskog predsednika

KIJEV - Ukrajinska vojska neće intrervenisati na Krimu da bi sprečila njegovo pripajanje Rusiji, jer se odlučila da štiti istočnu granicu od eventualne ruske intervencije, rekao je prelazni ukrajinski predsednik Oleksandr Turčinov.

"Ne možemo se vojno angažovati na Krimu, jer bi tako ostavili nezaštićenu istočnu granicu Ukrajine, a ruska vojska na to računa", rekao je Turčinov sinoć u intervjuu sa agenciju Frans pres.

On je dodao da su na istočnoj ukrajinskog granici koncentrisane jake oklopne jedinice i naveo da se ruski predsednik Vladimir Putin, do sada, opirao intenzivnom međunarodnom pritisku i odbijao sve kontakte sa Kijevom iako "Krim predstavlja najveće razmimoilaženje u odnosima Istoka i Zapada od Hladnog rata"

Turčinov je rekao da je referendum u nedelju o pripajanja Krima Rusiji "farsa" odlučena u "kancelarijama Kremlja", i dodao da će ruski vojnici ispuniti zapisnike lažnim ciframa.

"To što oni nazivaju referendumom se ne događa na Krimu, nego u kancelarijama Kremlja", rekao je Turčinov. On je izrazio žaljenje što Rusi odbijaju svaki kontakt s Kijevom za nalaženje političkog rešenja za krizu oko Krima koji je pod kontrolom ruskih snaga.

"Nažalost, za sada Rusija odbija svako diplomatsko rešenje sukoba. Rusi odbijaju svaki kontakt na nivou ministara spoljnih poslova i zvaničnika", iako međunarodna zajednica traži od Rusije da počne mirovne pregovore, rekao je Turčinov u intervjuu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track