ODAVAO VOJNE TAJNE: Zaljubljeni američki vojnik (60) sve pričao svojoj devojci Kineskinji (28)
Foto: AP

Preti mu 10 godina robije

ODAVAO VOJNE TAJNE: Zaljubljeni američki vojnik (60) sve pričao svojoj devojci Kineskinji (28)

Planeta -
Priznao da je kod kuće čuvao poverljiva dokumenta o strategiji Pentagona prema Kini, ali da ih nikome nije pokazao

VAŠINGTON - Bendžamin Bišop, koji je kao civil radio u američkoj vojsci, priznao je krivicu na sudu koji ga tereti za otkrivanje vojnih tajni svojoj devojci Kineskinji.

Bišop (60) je rekao da je u prepisci sa 28-godišnjom devojkom pominjao delove sastanka između američkih i južnokorejskih zvaničnika. Takođe je priznao i da je čuvao poverljive dokumente u svom domu, uključujući i one koje opisuju strategiju Pentagona prema Kini, kao i položaje američke vojske u Aziji i u Tihom okeanu, ali da ih nikome nije pokazao.

Optuženom preti zatvorska kazne do 10 godina, a presuda se očekuje 26. juna.

Bišopov branilac Birni Bervar rekao je novinarima da je devojka Kineskinja studirala nešto iz oblasti Bišopove stručnosti. "Pomagao joj je s postiplomskim studijama i na njenoj tezi", rekao je Bervar, dodajući da je Bišop poneo dokumenata kući kako bi nešto naučio da bi njoj pomogao, ali joj nije davao te dokumente niti joj je pokazao poverljive podatke.

Povodom spornog imejla, Bervar je rekao da je Bišop govorio o konferenciji što je bila tajna. "Rekao je previše u tom imejlu", rekao je Bervar, ponavljajući da su oni bili zaljubljeni.

Tužilac Ken Sorenson rekao je da to što odavanje državne tajne nije urađeno sa zlom namerom, ne znači da je to "bezopasno a i postoji mogućnost da je Kineskinja potom nekom drugom prenela informacije".

Bendžamin Bišop je radio u oblasti sajber-odbrane u američkoj Pacifičkoj komandi od maja 2011. godine do hapšenja. Pre toga pomagao je u razvoju strategije i politke Pacifičke komande. Iz rezerve vojske SAD se penzionisao kao potpukovnik prošlog avgusta.

Optužnica ga tereti da je davao informacije o državnoj odbrani neovlašćenoj osobi, kao i za ilegalno držanje dokumenata o tome.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track