NEMOGUĆA MISIJA: Zahtev vladi SAD da prestane sa špijuniranjem Amerikanaca

Preterali u revnosti

NEMOGUĆA MISIJA: Zahtev vladi SAD da prestane sa špijuniranjem Amerikanaca

Planeta -
Reforme bi trebalo da obuhvate "zabranu masovnog prikupljanja svih vrsta podataka, a ne samo telefonskih", navela je koalicija u pismu upućenom Beloj kući i američkim kongresmenima

VAŠINGTON - Koalicija koju čini više od 40 aktivističkih organizacija i kompanija, danas je zatražila da američka vlada potpuno prekine nadgledanje elektronskih podataka o Amerikancima.

Oni su istakli da je predlog američkog predsednika Baraka Obame da okonča masovno prikupljanje telefonskih podataka koje vrši Nacionalna bezbednosna agencija (NSA) pozitivan, ali da to nije dovoljno.

Reforme bi trebalo da obuhvate "zabranu masovnog prikupljanja svih vrsta podataka, a ne samo telefonskih", navela je koalicija u pismu upućenom Beloj kući i američkim kongresmenima.

"Zakon koji je usmeren samo na telefonske podatke i dalje dozvoljava prikupljanje podataka kao što su Internet metapodaci (podaci o podacima), informacije o lokaciji, finansijske dosjei, bibliotečki dosjei i mnogi drugi", navedeno je u pismu.

U njemu je istaknuto da reformom treba da bude predviđeno prethodno dobijanje odobrenja za svaki podatak od Suda za strano obaveštajno nadgledanje (FISA), navodi AFP.

"Ako postoji zabrinutost da bi sud FISA bio suviše spor u davanju ovlašćenja za domaće nadgeldanje, onda bi trebalo opremiti sud FISA dovoljnim resursima", ističe se u pismu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track