RAZOTKRIVANJE: Prava istina o mučenju Hrista je okrutnija nego što znamo!
Foto: Wikipedia

Tim naučnika izneo novu studiju

RAZOTKRIVANJE: Prava istina o mučenju Hrista je okrutnija nego što znamo!

Planeta -
Međunarodna grupa naučnika proučavala je Torinsko platno i došla do zaključka da ono sugeriše da je žrtva zamotana u platno visila na krstu u obliku slova Y

Vekovima crkva opisuje kako je Isus Hrist razapet na s rukama raširenima vodoravno na krstu. Novo otkriće naučnika pobija tu teoriju ističući da je prava istina puno okrutnija.

Navodno su Isusu ruke bile pribijene iznad glave.

Međunarodna grupa naučnika proučavala je Torinsko platno i došla do zaključka da ono sugeriše da je žrtva zamotana u platno visila na krstu u obliku slova Y. Jedna od najpoznatijih hršćanskih relikvija, koja predstavlja komad lanenog platna na kome se prepoznaje obris muškog tela, predstavlja pokrov u koji je, kako se veruje, bio zamotan Isus nakon smrti.

Prema najnovijem naučnom istraživanju, laneno platno pokazuje da se krv slivala uzduž ruke, kao i druge povrede na telu. Kako bi saznali da li odgovaraju krvave mrlje na levoj ruci oticanju krvi razapete osobe, stručnjaci su sproveli istraživanje.

Mateo Borini iz Liverpula smatra da je Torinsko platno, bilo da je biblijsko ili srednjevekovno, vrlo zanimljivo delo umetnosti. Naučnik sa Univerziteta Pavia u Italiji zauzeo je različite poze raspeća da bi potom naneo doniranu krv na mesta gdje je bio proboden ekser kroz dlan.

Zajedno su dvojica naučnika zaključila da krvave oznake odgovaraju raspeću, ali samo ako je osoba razapeta na krstu u Y poziciji umesto u T položaju, prema hršćanskoj umetnosti. Reč je o položaju koji stvara veliku bol i otežava disanje, tvrdi Borini. Veruje se da bi osoba razapeta u Y položaju verojatno umrla od gušenja. On je objasnio da je slična pozicija korišćena u srednjevekovnom mučenju.

(Jutarnji.hr)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track