PAKLENA CEV: Pogledajte oružje sa kojim će Amerikanci postati nepobedivi!

Pet puta brže od zvuka

PAKLENA CEV: Pogledajte oružje sa kojim će Amerikanci postati nepobedivi!

Planeta -
Neprijatelj na nas može da baci bilo šta, ali sada imamo mogućnost ispaljivanja velikog broja ovih raketa i mislim da nas naprosto nije moguće nadjačati jer mi bez municije nećemo ostati - konstatovao je kontraadmiral Klunder

VAŠINGTON - Američka vojska proizvela je prototip novog futurističkog elektromagnetskog topa, koji ispaljuje projektile, koji lete pet puta brže od brzine zvuka.

Primenu bi trebalo da ima u pomorskim bitkama, a nakon niza testiranja na kopnu, prvi test na jednom brodu američke ratne mornarice trebalo bi da bude izveden tokom 2016. godine.

Novo oružje koristi elektromagnetnu silu za lansiranje i ubrzanje projektila, što bi trebalo da dovede do znatnog pojeftinjenja ratovanja jer je pri ovakvim brzinama za efektno uništenje neprijateljskih meta dovoljno koristiti projektile koji koštaju oko 25.000 dolara po komadu, dok su trenutno u upotrebi rakete koje po komadu koštaju oko milion američkih dolara.

Prema rečima šefa istraživačkog tima američke mornarice kontraadmirala Matjua Klundera, kada počne masovna upotreba ovog topa, Amerikanci će biti gotovo nepobedivi.

- Neprijatelj na nas može da baci bilo šta, ali činjenica je da sada imamo mogućnost ispaljivanja velikog broja ovih jeftinih raketa i mislim da nas naprosto nije moguće nadjačati jer mi bez municije ostati nećemo-konstatovao je Klunder.

Glavni mornarički inženjer kontraadmiral Brajant Fuler uveren je da novi top predstavlja dosad neviđenu ofanzivnu sposobnost američke vojske, a sve uz nisku cenu.

Domet projektila lansiranih iz novog topa trebalo bi da bude oko 110 nautičkih milja (oko 200 kilometara), a odluka o tome na koje će tipove ratnih brodova elektromagnetski topovi biti instalirani još nije donesena. Mornarica je na Jutjubu objavila i demo snimak novog topa.

http://www.youtube.com/watch?v=qJQfAcBs5vQ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track