Savet Evrope oduzeo pravo glasa Rusiji zbog Ukrajine!
Foto: Reuters

Nova kazna

Savet Evrope oduzeo pravo glasa Rusiji zbog Ukrajine!

Planeta -
Odluka je bila očekivana s obzirom na to da je PS SE sinoć usvojila rezoluciju u kojoj je ocenila da je takozvani referendum na Krimu bio neustavan

STRAZBUR - Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PS SE) usvojila je danas rezoluciju o Rusiji, kojom je ruska delegacija lišila prava glasa i isključena iz svih rukovodećih organa u toj organizaciji do kraja godine, javio je Itar-Tass, prenoseći i da ruska delegacija zbog ograničenja ovlašćenja hitno napušta prolećno zasedanje PS SE.

Odluka je bila očekivana s obzirom na to da je PS SE sinoć usvojila rezoluciju u kojoj je ocenila da je "takozvani referendum na Krimu bio neustavan", da "nelegalno rusko pripajanje Krima nema pravnog efekta" i da "Savet Evrope to ne priznaje".

Stručnjaci SE za ustavno pravo iz Venecijanske komisije ocenili su nelegitimnim referendum o otcepljenju koji je organizovan na Krimu nakon čega je to ukrajinsko poluostrvo pripojeno Rusiji. U poruci na Tviteru, šef ruske delegacije u PS SE Aleksej Puškov nazvao je debatu "farsom koja samo može da izazove odvratnost".

Rasprava u PS SE bila je toliko žučna i puna mržnje, da su poslanici Nemačke konačno zatražili da se prestane s izlivima besa i da se glasa.

Ruska delegacija prethodno je navela da će bojkotovati ovaj sastanak uz reči da "ako hoće da se igraju inkvizicije, neka se igraju sami".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja