UŽIVO DAN 62 NOVI SUKOBI: Granatirana tri kontrolna punkta u Slavjansku, očekuje se nov napad!
Foto: Reuters

Krvavi Uskrs

UŽIVO DAN 62 NOVI SUKOBI: Granatirana tri kontrolna punkta u Slavjansku, očekuje se nov napad!

Planeta -
Prema našim informacijama, uskoro će nas opet napasti, rekao Vjačeslav Ponomarjev; u jutrošnjem napadu poginulo je pet pripadnika samoodbrane Slavjanska, ranjena su dvojica
1 / 5 Foto: Twitter/grahamWP_UK

SLAVJANSK - Tri kontrolna punkta samoodbrane Donbasa u Slavjansku su granatirana, izjavio je "narodni gradonačelnik" Vjačeslav Ponomarjev i dodao da poseduje informacije da se sprema nov napad.

U devet uveče po lokalnom vremenu počeo je prvi jurišni napad na kontrolne punktove i administrativne zgrade u Slavjansku, saopštio je on."Prema našim informacijama, uskoro će ponovo napasti naše položaje. Pripremamo se za odbranu", izjavio je on i dodao da se opšti napad na Slavjansk očekuje svakog časa.

Pripadnici samoodbrane Slavjanska uhvatili su jednog od napadača koji su jutros u najgorem mafijaškom stilu pobili šest osoba u tom gradu i on je priznao da je pripadnik militantnog "Desnog sektora". Mladić, čije ime nije saopšteno, ispričao je da su mu 22 godine, da je pre nekoliko meseci došao iz Vinicke oblasti u Kijev i da je na Majdanu pristupio "Desnom sektoru", ispričao je za rusku agenciju jedan od pomoćnika komandanta samoodbrane Vjačeslava Ponomarjeva.

A "narodni gradonačelnik" Slavjanska Ponomarjev kazao je da su napadači ubili pet i ranili još dva pripadnika saoodbrane kad su jutros iz automobila otvorili vatru na kontrolni punkt. Rekao je i da je u gradu na snazi policijski čas i pozvao je predsednika Rusije Vladimira Putina da interveniše i zaštiti stanovništvo tog grada.

Moskva je za napad na proruske snage odmah optužila ukrajinsku paravojnu desničarsku grupu Desni sektor. "Nevini civili su ubijeni u napadu naoružanih boraca Desnog sektora", navelo je ministarstvo, izrazivši čuđenje što je do današnjeg sukoba došlo posle sporazuma koji su 17. marta potpisale SAD, Rusija, Ukrajina i EU.

Video sa lica mesta gde su svi u šoku posle jutrošnje pucnjave:

http://www.youtube.com/watch?v=agzGDcRldoc

22.30 - Zajednička izjava iz Ženeve usvojena nakon sastanka diplomata Evropske unije, SAD, Rusije i Ukrajine samo je korak ka mirovnim pregovorima o rešenju ukrajinske krize, rekao je vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Oleksandar Turčinov, dodajući da su bilo kakvi razgovori bolji od rata."Ona (izjava) nije dala odgovore na mnoga pitanja. Ali bilo kakvi razgovori su bolji od rata", rekao je Turčinov za ukrajinsku televiziju, a preneo Itar-tass. "Prvi korak ka mirovnim pregovorima je učinjen. Vreme će pokazati koliko su iskrene te izjave bile", dodao je on.

21.54 - Ukrajinski pokret Evromajdan tvitovao je šalu turističke agencije iz Kijeva. Uz turističke destinacije (Egipat, Pariz, Indija) ispisani su detalji turističkog aranžmana, a na papiru na kojem piše "Krim" ispod piše "šala" (šutka).

21.27 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je da je spreman da za guvernere oblasti Donjecka i Luganska postavi one ljude koje žitelji tih regiona žele za guvernere, javlja UNIAN. Što se tiče ustavnih promena, on ih nije isključio, ali dodao je da je nemoguće sprovesti ih pre oktobra ove godine jer usvajanju amandmana na najviši državni pravi akt moraju da prethode najmanje dva zasedanja skupštine.

21.22 - Ukrajinska zastava, koju su demonstranti danas skinuli sa zgrade Gradske skupštine u Jenakijevu u oblasti Donjecka, večeras je opet istaknuta. Neko vreme umesto nje vijorila se zastava Narodne Republike Donjeck.

Ilustracija Foto AP
Ilustracija Foto AP

20.30 - Privremeni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk izjavio je da Rusija podriva globalnu stabilnost i napore usmerene ka neširenju nuklearnog oružja u atmosferi aktuelnog sukoba Kijeva i Moskve. Jacenjuk je za američku televiziju NBC uoči posete američkog potpredsednika Džozefa Bajdena Kijevu, takođe, zatražio finansijsku i ekonomsku podršku i pomoć modernizaciji ukrajinske vojske, ali ipak nije zatražio i oružje, prenosi danas AFP.

Arsenij Jacenjuk Foto Fonet/AP
Arsenij Jacenjuk Foto Fonet/AP

19.57 - Dvojica članova Komiteta za spoljnu politiku američkog Senata pozvali su danas na uvođenje oštrijih sankcija Rusiji, koje bi pogodile i oblasti ruske petrohemije i bankarstva. "Mi smo pomogli na mnogo načina da se stvore problemi (sa Rusijom oko ukrajinske krize). I smatram da je da ih ostavimo na miru, na način na koji to činimo, nesavesno", rekao je republikanski senator Bob Korker za američku televiziju NBC. "Vreme je da hitno ubrzamo naše sankcije, bilo za rusku petrohemiju, bilo za ruske banke", rekao je demokratski senator Kris Marfi, član tog komiteta.

19.51 - Vršilac dužnosti prdsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov izjavio je da je svrgnuti šef države Viktor Janukovič marioneta u rukama predsednika Rusije Vladimira Putina, javlja Unian. "Čak mu nikada nisu dozvolili da u Moskvi održi konferenciju za novinare. Samo na periferiji, samo u Rostovu na Donu, iako živi u Podmoskovlju u vili koju je kupio novcem ukradenim iz Ukrajine", kazao je Turčinov u emisiji "Ovonedeljni događaji" na TV kanalu "Ukrajina".

Aleksandar Turčinov: Viktor Janukovič je marioneta Vladimira Putina Foto Reuters
Aleksandar Turčinov: Viktor Janukovič je marioneta Vladimira Putina Foto Reuters

19.07 - Vršilac dužnosti tužioca Krima Natalija Poklonskaja izjavila je da je Krim sasvim bezbedan za turiste. "Sasvim je bezbedno. Stanovnici Krima uvek su bili poznati po toplini i gostoprimstvu. Bezbednost na poluostrvu značajno je poboljšana", kazala je ona Rosijskoj gazeti.

Natalija Poklonskaja: Krim je bezbedan Foto Reuters
Natalija Poklonskaja: Krim je bezbedan Foto Reuters

19.00 - Američki ambasador u Ukrajini Džefri R. Pjat izjavio je za CNN da je Ukrajina vojno nadjačana od strane Rusije i da će američka spoljna politika ostati diplomatska da bi odvratila Kremlj od pretnji da rasparča Ukrajinu. Pjat je kazao da je sporazum iz Ženeve okvir za rešenje ukrajinske krize, ali da je krvoproliće u Slavjansku ozbiljno podrilo te napore.

Džefri Pjat Foto Reuters
Džefri Pjat Foto Reuters

18.50 - Ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova pozvalo je Rusiju da iskoristi svoj uticaj na dobrovoljce u gradu Slavjansk u regionu Donjecka kako bi oni napustili zgrade koje ilegalno zauzimaju, odblokirali puteve i položili oružje da bi se izbeglo krvoproliće. Ukrajinske bezbednosne agencije pokrenule su istragu o incidentu koji se dogodio tokom prošle noći u Slavjansku u kojem je bilo više žrtava, saopštilo je ministarstvo, prenosi Itar-tass.

17.30 - Više stotina stanovnika Odese protestovalo je na Kupikovom polju i zahtevalo ostavku šefa regionalne uprave Vladimira Nemirovskog, javlja Raša tudej.Demonstranti su tražili referendum kako bi se zaustavila politička represija i rastući nacionalizam. Protest je počeo šetnjom ulicama, a završio se na Kupikovom polju. Raša tudej podseža da je 16. aprila u Odesi proglašena Narodna Republika Odesa.

Arhivski snimak Foto AP
Arhivski snimak Foto AP

16.52 - U Odesu je dosad stiglo 13 ukrajinskih brodova koji su bili stacionirani kod obale Krima, javlja Unian. Danas je stigao "Kirovograd".

16.41 - Tvit šefa diplomatije Rusije Sergeja Lavrova: "Rezultat napada na kontrolni punkt u Slavjansku je šestoro poginjlih... To nije rezultat. Zbunjen sam."

"Zašto tako ubijati ljude? Molim ukrajinske vlasti da započnu pregovore", dodao je Lavrov.

15.34 - Nekoliko stotina pristalica federalizacije skupilo se u zgradi oblasne administracije Donjecka. Nije reč o protestu, nego ljudi posle današnjeg krvavog napada u Slavjansku imaju potrebu da budu zajedno i porazgovaraju, javljaju ruske Vesti.

15.24 - Crni humor - pošto su za napad i ubijanje u Slavjansku optuženi pripadnici profašističkog Desnog sektora Dmitrija Jaroša, Ukrajinci su reagovali na Tviteru i dali svoju viziju Jaroševe politike. Inače, Jaroš je kandidat na predsedničkim izborima 25. maja.

14.51 - Scene sa kontrolnog punkta u Slavjanku gde je ubijeno šest osoba. Poputno uništena kola na koja su napadači pucali, a potom i zapalili.

14.28 - Lider proruskih demonstranata na istoku Ukrajine u Slavjansku, Vjačeslav Ponomarjov, danas je uputio apel zvaničnoj Moskvi da pošalje mirovne trupe i uveo "policijski čas", nakon što je u tom mestu uskršnje primirje prekšeno napadom u kome je stradalo šest osoba.

Foto: AP
Foto: AP

14.12 - U Lugansku uhapšene tri osobe sa ukradenim oružjem iz zgrade Službe bezbednosti Ukrajine, naveo je ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov, prenosi Unian.

13.34 - Desni sektor negira da je umešan u pucnjavu u Slavjansku i za napad u kome je na Uskrs stradalo šest osoba optužuje ruske specijalne snage. Portparol Desnog sektora Artem Skoropadski izjavio je Rojtersu da su ruske specijalne snage odgovorne za napad koji naziva "bogohulnim jer se dogodio na Uskrs".

12.47 - Ukrajinski ministar unutrašnjih poslova Arsen Avakov izjavio je danas da će otputovati na istok zemlje da obiđe vojnike koji su tamo poslati zbog proruske pobune.

Desni sektor tvrdi da nema veze sa napadom u Slavjaknsku, Foto: Reuters
Desni sektor tvrdi da nema veze sa napadom u Slavjaknsku, Foto: Reuters

12.03 - Borislav Bereza, pripadnik "Desnog sektora" je naveo da njegova ogranizacija nije uključena u napad, nazivajući "Lajf njuz", portal koji je objavio da su oni stoje iza pucnjave, "septičkom jamom, koja nikada nije objavljivala istinu", prenosi Kijev post.

11.16 - Komesar EU za energetiku Ginter Etinger izjavio je danas da pristup Evrope ruskom gasu nije ugrožen zbog mogućih uvođenja ekonomskih sankcija zbog spora EU i Rusije oko Ukrajine. "Mnogo puta sam razgovarao sa Gaspromom i stekao sam utisak da će naši ruski partneri ispuniti ugovorene obaveze i da žele da nas i dalje snabdevaju gasom", rekao je Etinger.

11.02 - Ministar spoljnih poslova Rusije izrazio je ogorčenje zbog pucnjave u Slavjansku i naveo da Kijev mora da ispuni svoju obavezu da spreči eskalaciju nasilja, prenosi Raša tudej.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

10.48 - U bogosluženjima tokom uskršnjih praznika, hrišćanske crkve u Poljskoj na čelu s Poljskom katoličkom crkvom, pozvale su svoje vernike da se mole da ne bude rata i za susede Ukrajince.

10.19 - Šef posmatračke misije OEBS za istok Ukrajine Klaus Cilikens izjavio je da nema dokaza o prisustvu ruskih vojnika u Ukrajini, uključujući i region Donjecka.

09.59 - Raspoloženje nedaleko od Slavjanska, gde su svi u šoku posle ubijanja pet osoba, kojima i dalje nije utvrđen identitet.

09.38 - Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine je napravilo je video u kome zaposleni formiraju mapu Ukrajine, gde je između ostalog, Krim deo te zemlje.

http://www.youtube.com/watch?v=6iO9ng9sKvw

09.35 - Ministar odbrane Japana Icunori Onodera rekao je danas da je ovih dana registrovan neuobičajeno veliki broj preleta ruskih aviona u blizini japanskih ostrva. Prema ministarstvu odbrane, japanski avioni morali su da uzleću proteklih sedam dana zaredom, do subote, nakon što bi uočili ruske avione duž japanskog arhipelaga, preneo je AFP.

09.23 - Britanski časopis Tajms navodi da bi SAD mogle da uvedu lične sankcije ruskom predsedniku VladimiruPutinu, koje bi zamrznule 40 milijardi dolara u jednoj švajcarskoj banci, prenosi Unian.

08.56 - SAD razmatraju slanje oko 150 vojnika na vojne vežbe koje će u narednih nekoliko nedelja početi u Poljskoj i Estoniji, izjavio je jedan anonimni zvaničnik Pentagona.

08.35 - Rusija razmatra više scenarija kada je reč o događajima u Ukrajini, rekao je Dmitrij Peskov, portparol ruskog predsednika Vladimira Putina, ističući da "nijedna zemlja ne može da ostane ravnodušna ako se rat odvija u blizini njene granice". Peskov je najavio i da će povodom događaja u Ukrajini "biti preduzete neophodne mere".

Proslava Uskrsa u Ukrajini, foto: Reuters
Proslava Uskrsa u Ukrajini, foto: Reuters

08.21 - Proruske snage na istoku Ukrajine dočekuju Uskrs na barikadama, ispred vladinih kancelarija koje su zauzeli u nekoliko gradova, uprkos međunarodnom sporazumu o razoružanju i oslobađanju tih objekata, javio je AP. Denis Pušilin, kopredsedavajući samoproglašene "Narodne republike Donjeck", koja traži jačanje moći regiona i bliže veze s Rusijom, poručuje da će pobunjenici nastaviti okupaciju vladinih kancelarija dok ne bude raspuštena prozapadna vlada u Kijevu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track