Zarobljeni stručnjaci OEBS-a: Nismo taoci, nego gosti gradonačelnika Ponomarjeva
Foto: Printscreen Twitter

Nije nego

Zarobljeni stručnjaci OEBS-a: Nismo taoci, nego gosti gradonačelnika Ponomarjeva

Planeta -
Svi evropski oficiri su dobrog zdravlja, jedino što ne znaju kada će biti poslati kući

SLAVJANSK - Nemački pukovnik Aksel Šnajder, predstavnik OEBS-a iz grupe vojnih eksperata koji su zadržani u gradu Slavjansku na istoku Ukrajine, izjavio je danas da se sa njima postupa dobro i da im je „narodni gradonačelnik“ Vjačeslav Ponomarjov garantovao bezbednosti, prenele su agencije.

"Prema našoj proceni, reč gradonačelnika važiće dok se nalazimo u ovom gradu i niko neće naneti nikakvu štetu oficirima, uključujući prevodioca", rekao je Šnajder, preneo je Itar-Tas s.

Nemački pukovnik je dodao da su eksperti OEBS u dobrom zdravstvenom stanju, kao i da ne zna kada će biti oslobođeni.

Francuska novinska agencija AFP navodi da su proruski pobunjenici u Slavjansku izveli pred novinare osam zadržanih evropskih članova međunaordne vojne posmatračke grupe OEBS-a.

Oficiri OEBS-a dolaze na konferenciju za novinare sa Vjačeslavom Ponomarjevim (desno) Foto AP
Oficiri OEBS-a dolaze na konferenciju za novinare sa Vjačeslavom Ponomarjevim (desno) Foto AP

AFP navodi da su oni očigledno nepovređeni i da su dovedeni u salu gradske skupštine Slavjanska koju drže pobunjenici, gde se okupilo približno 60 novinara.

"Već nekoliko dana smo ovde, u ovom gradu, u rukama gradonačelnika (...) Na početku smo bili smešteni u podrumu i morali smo sami da se pobrinemo za sebe. Od juče smo u boljim uslovima, gde imamo grejanje i klima uređaj", rekao je Šnajder, a prenosi RIA Novosti.

"Mi nismo zarobljenici, mi smo gosti gradonačelnika Ponomarjova", dodao je nemački oficir.

Prema Šnajderovim rečima, članovi grupe nisu fizički maltretirani.

"Svi evropski oficiri su dobrog zdravlja i niko nije bolestan (...) Nemamo nagoveštaj kada ćemo biti poslati kući u zemlje iz kojih smo", rekao je on a prenosi Rojters.

"Iz dubine duše želimo da se vratimo u naše zemlje što je pre moguće", rekao je po Rojtersu Šnajder na konferenciji za novinare.

OEBS je ranije saopštio da je u Slavjansk upućena grupa pregovarača radi oslobađanja zadržanih posmatrača, i očekuje se da će oni u taj region stići danas.Ponomarjov je, kako navodi Rojters, naveo da namerava sa delegacijom OEBS razmotri pitanje razmene vojnih eksperata za pristalice federalizacije Ukrajine koje su kijevske vlasti uhapsile pod optužbom za separatizam.

"Narodni gradonačelnik" Slavjanska je 25. aprila rekao za RIA Novosti da su pristalice federalizacije na jednom od punktova zaustavili autobus misije OEBS, a da su njih pratili ukrajinski oficiri.

Prema njegovim rečima, u autobusu je bilo 12 ljudi a pobunjenike je zbunilo što su u sastavu misije aktuelni oficiri evropskih zemalja, članica NATO-a, kao i ukrajinskog Generalštaba.

Ponomarjov je rekao da u Slavjansku drže 11 pripadnika misije - osam Evropljana i tri Ukrajinca.

Oni su sa sobom nosili oficirske dokumente, zbog čega su ih ustanici osumnjičili za špijunažu.

Ukrajinska agencija UNIAN prenela je da je po podacima Ministarstva odbrane Nemačke, u sastavu nenaoružane misije troje posmatrača iz Nemačke, jedan nemački vojni prevodilac, i četiri vojna posmatrača iz Danske, Češke, Poljske i Švedske.

Vozač, građanin Ukrajine, već je pušten, navodi RIA Novosti.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track