(VIDEO) UŽIVO DAN 80: Putin pokazao nuklearnu snagu, Jacenjuk i Turčinov pristali na pregovore!

Novi tok krize

(VIDEO) UŽIVO DAN 80: Putin pokazao nuklearnu snagu, Jacenjuk i Turčinov pristali na pregovore!

Planeta -
Putin nadgledao vežbe nuklearnih snaga. Jacenjuk i Turčinov pristali na pregovore sa federalistima Rusko ministarstvo uvelo sankcije SAD i Kanadi ali neće objaviti spisak sakncionisanih, već će oni to saznati kada budu zatražili vizu. U Marijupolju ukrajinski vojnici zauzeli zgradu Skupštine grada, građani upalili barikade da se odbrane od najezde vojnika.
1 / 7

MOSKVA - Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je nadgledao vojne vežbe ruskih snaga u slučaju nuklearnog sukoba, koje su bile planirane još u novembru. Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Aleksandar Turčinov i premijer prelazne vlade Arsenij Jacenjuk pristali na direktne pregovore sa federalistima.

Rusija je odgovorila na sankcije koje su joj SAD i Kanada uvele prošlog meseca proširivanjem svoje liste američkih i kanadskih zvaničnika kojima nije dozvoljeno da uđu u Rusiju, ali neće navesti njihova imena, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnjih poslova.

Imena ljudi koji su dodati na spisak neće biti javno objavljena, ali oni će saznati za to kada budu tražili vizu, dodao je Lukaševič, navodi Itar-Tass.

Ranije danas ukrajinske snage upale su u zgradu Skupštine grada u Marijupolju i preuzeli kontrolu nad njom, izjavio je neimenovani vođa samoodbrane tog grada na istoku Ukrajine.

23.45 - Ukrajina odbila da unapred i po novim skoro dvostruko višim cenama plaća ruski gas. Dug Kijeva za gas iznosi oko 3,5 milijardi dolara i Gasprom insistira da Ukrajina od juna ovaj energent plaća unapred.

23.05 - Sve preostale utakmice fudbalskog prvenstva Ukrajine, kao i finale nacionalnog kupa, biće odigrane bez prisustva navijača iz bezbednosnih razloga, saopštio je večeras ukrajinski fudbalski savez (UFF).

Ova odluka usledila je nakon inicijative ukrajinske vlade, u nastojanju da se izbegnu mogući sukobi ukrajinskih i proruskih navijača, prenosi AFP.

22.15 - Vršilac dužnosti ukrajinskog predsednika Aleksandar Turčinov i premijer prelazne vlade Arsenij Jacenjuk saopštili su večeras da iniciraju održavanje sveukrajinskih "okruglih stolova nacionalnog jedinstva" radi traženja nacionalnog konsenzusa i kompromisa. "Spremni smo za razgovor sa svima koji imaju legitimne političke ciljeve i koji su spremni da ih brane legalnim sredstvima - sa onima čije ruke nisu krvave", naveli su Turčinov i Jacenjuk u obraćanju Ukrajincima.

Jacenjuk i Turčinov
Jacenjuk i Turčinov

21.25 - Ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov izrazio je danas u telefonskom razgovoru sa američkim državnim sekretarom Džonom Kerijem zabrinutost zbog negativne reakcije Kijeva na predlog za rešavanje krize koje je sačinilo švajcarsko predsedništvo Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS).

"Lavrov je naglasio da je neophodno što pre prekinuti operaciju Kijeva na jugoistoku, deblokiranje naselja, oslobađanje svih političkih zatvorenika i pokretanje sveobuhvatne ustavne reforme", naveo je ruski MIP.

20.05 - Američki zvaničnici izrazili su zabrinutost zbog prodaje francuskih ratnih brodova Rusiji, javile su novinske agencije, prenoseći i izjavu izvora iz francuske vlade da Francuska ne planira da revidira prodaju dva broda do oktobra. Rojters iz Pariza preneo je izjavu neimenovanog izvora francuske vlade, koji je rekao da Francuska ne namerava da revidira prodaju dva nosača helikoptera Rusiji pre oktobra. "Francuska pozicija ostaje ista", rekao je taj izvor, odgovarajući na izvražavanje zabrinutosti SAD.

Ranije u martu, ministar odbrane Francuske Žan-Iv le Drian rekao je da će pitanje obustavljanja isporuka nosača helikoptera tipa "Mistral" biti razmotreno u oktobru.

"Naša nuklearna trijada (na kopnu, moru i vazduhu) je u stalnoj borbenoj gotovosti, sistematski sprovodimo zamene na savremenim raketnim sistemima sa vrhunskim vojnim dostignućima", rekao je Šojgu predsedniku Putinu, prenele su ruske agencije.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu

18.35 - Rusija je danas naredila ukrajinskim vlastima da unapred plate za sve buduće isporuke prirodnog gasa zbog milijardi dolara zaostalog duga. "Rusija uvodi režim avansnog plaćanja za isporuke gasa Ukrajini. Rusija više ne može i ne treba da bude jedina strana koja trpi zbog pružanja podrške ukrajinskoj ekonomiji, nudeći joj popust na gas i opraštajući dugove", navodi se u saopštenju ruskog ministra energetike, Aleksandra Novaka, a prenosi Frans pres.

Novak navodi da je Ukrajina u sredu probila rok za plaćanje duga od 3,5 milijardi dolara, zbog čega će sav gas koji od 1. juna bude isporučen toj zemlji morati da bude plaćen unapred.

18.05 - Američki predsednik Barak Obama ne planira da se sastane u četiri oka sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom u Francuskoj tokom obeležavanja 70. godišnjice Dana D u junu, saopštila je danas Bela kuća. "Možda imamo neslaganja sa Vladimirom Putinom, ali ja nisam zaboravio i nikada neću zaboraviti da je ruski narod dao milione života tokom Drugog svetskog rata", rekao je Oland francuskoj televiziji Frans 2, preneo je AFP.

Ambasador Rusije u Parizu je rekao da će predsednik Rusije prisustvovati ceremoniji obeležavanja Dana D u Normandiji.

17.28 - Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov zatražio je momentalni prekid nasilja od strane Kijeva protiv naroda u Ukrajini. U današnjem telefonskom razgovoru sa francuskim kolegom Lorenom Fabiusom, Lavrov je pozvao na nacionalni dijalog u cilju donošenja pravednih ustavnih reformi koje će uvažiti interese svih političkih snaga i regiona u Ukrajini, prenosi Itar-Tass.

16.48 - Naslovna strana novog Tajma, navodeći šta Putin želi, gde je precrtano "premijer" i "predsednik" i napisano "car".

Foto: Reuters
Foto: Reuters

15.53 - Ukrajinska strana predložila je međunarodnim partnerima svoju "mapu puta", to jest mirovni plan za izlazak iz krize, saopštio je MIP Ukrajine, javlja Interfaks. "Ovaj dokument predviđa kontinuiranu i hitnu primenu tri ključna uslova: smirivanje sukoba, uspostavljanje ukrajinskog nacionalnog dijaloga i održavanje predsedničkih izbora 25. maja", rekao je šef Službe za informisanje MIP-a Jevgenij Prebijnis novinarima.

15.22 - Rusija je na današnjoj sednici Svetske trgovinske organizacije (STO) optužila SAD za kršenje propisa globalne trgovine zbog uvođenja sankcija ruskom bankarskom sektoru. Delegacija iz Moskve je navela da američke sankcije sprečavaju ruske uslužne kompanije u ostvarivanju trgovinskih prava, stavljajući ih tako u nepovoljan položaj u čitavoj globalnoj ekonomiji, saopštili su izvori. SAD su odmah reagovale na takve optužbe, navodeći da su svoje obaveze u STO shvatile ozbiljno, i da su pažljivo procenile paket sankcija kako bi osigurale da ne krši propise.

Dmitrij Medvedev: U kasu Krima i Sevastopolja ide 55 milijardi rublji
Dmitrij Medvedev: U kasu Krima i Sevastopolja ide 55 milijardi rublji

15.18 - Vlada Rusije usmeriće 55 milijardi rublji Krimu i Sevastopolju da bi izbalansirali svoje budžete za 2014, izjavio je ruski premijer Dmitrij Medvedov.

15.15 - Ukrajina pozdravlja predlog da se održi druga runda pregovora u formi ženevskog dijaloga, saopštio je MIP Ukrajine. "Ukrajina je otvorena za dijalog koji bi mogao da doprinese umirivanju situacije u jugoistočnim oblastima, pšosebno u pogledu stvaranja dobrih uslova za održavanja prevremenih predsedničkih izbora 25. maja", kazao je zvaničnik vlade Vasil Zvarič, javlja Interfaks.

Narodni savet Donjecke Narodne Republike: Ne pomeramo referendum Foto Reuters
Narodni savet Donjecke Narodne Republike: Ne pomeramo referendum Foto Reuters

14.55 - Narodni savet Donjecke Narodne Republike odbio je predlog predsednika Rusije Vladimira Putina da referendum o nezavisnosti, zakazan za 11. maj, odlože za neki prikladniji datum, javlja RIA Novosti.

"Referendum će biti održan 11. maja", kazao je posle sastanka s novinarima kopredsednik Vlade Donjecke Narodne Republike Denis Pušilin.

"Ovo nije naša odluka (političara), ovo je odluka naroda oblasti Donjecka. Narod ove oblasti dobio je priliku da učini herojsko delo, i mi ne možemo da im to uskratimo", rekao je lider proruskih snaga u Donjecku Andrej Purgin.

I narodni savet Luganske oblasti odlučio je takođe da ne odlaže referendum. "Biće održan 11. maja, mi se pripremamo. Listići se štampaju, radovi su u punom jeku. Ništa se ne menja, nema nikakvog odlaganja", prenosi RIA Novosti sapštenje vlasti Luganska.

14.34 - U Grekovskoj šumi u Luganskoj oblasti nađen je izgoreli auto sa ugljenisanim telom Valerija Saga, vođe nacionalističke organizacije "Prosvetitelji" u obližnjem Krasnom Limanu (u Donjeckoj oblasti), javlja Interfaks. Ukrajinske vlasti tvrde da su Saga juče oteli aktivisti Donjecke Narodne Republike.

14.30 - Države članice EU postigle su preliminarni dogovor o proširivanju "crne liste" sankcija prema Rusiji, na koju će biti stavljen još određeni broj lica i ruskih kompanija, izjavio je danas Itar tas s-u zvaničnik Saveta EU koji nije želeo da bude imenovan.

Vladimir Putin i Angela Merkel Foto AP
Vladimir Putin i Angela Merkel Foto AP

14.13 - Nemačka kancelarka Angela Merkel direktno je pitala ruskog predsednika Vladimira Putina da li ide 9. maja ide na vojnu paradu na Krim, a "on je ostavo otvorenim odgovor kad je reč o njegovom prisustvu", rekao je šef nemačke diplomatije Frank-Valter Štajnmajer u intervjuu nemačkoj televiziji WDR. "Vojna parada nije dobra. Ako Putin bude učestvovao, to će još više zakomplikovati neke stvari koje su već sasvim dovoljno komplikovane", dodao je Štajnmajer.

14.03 - Moksva je dobila od OEBS-a "mape puta" (mirovni plan) za Ukrajinu, izjavio je sekretar za štampu predsednika Rusije Dmitrij Peskov, prenosi RIA Novosti. "Sada je potrebno vremena da razmotrimo taj plan", dodao je on.

13.52 - Evropi preti militantan nacionalizam, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin, prenosi Pravda na svom Tviteru.

Genadij Kernjes: Fotka iz bolničkog kreverta Foto Instagram
Genadij Kernjes: Fotka iz bolničkog kreverta Foto Instagram

13.44 - Gradonačelnik Harkova Genadij Kernjes, koji se oporavlja u jednoj izraelskoj bolnici od niza operacija koje je doživeo posle atentata, izjavio je da se uskoro vraća kući. "U toku sam, razumem šta se zbiva", kazao je Kernjes. "Mislim da se ništa ne dešava bez razloga. Želim da svi znaju da sam živ i da se uskoro vraćam u Harkov", kazao je Kernjes, prenosi Itar-Tass.

Zgrada u Marijupolju, foto: Reuters

13.37 - EU je danas saopštila da odluka o sprovođenju referenduma o nezavisnosti u istočnoj Ukrajini, koji "nema legitimitet", može samo "pogošati" situaciju.

13.32 - Ukrajinske snage opet su pokušale da osvoje zgradu Skupštine grada Marijupolja. "Ljudi u crnoj uniormi upali su u Skupštinu grada. Ulica je blokirana. Branitelji pale gume da bi sprečili njihovo nadiranje", kazao je Interfaksu neimenovani predstavnik samoodbrane Marijupolja. Pogledajte i sami.

Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev Foto AP
Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev Foto AP

13.10 - Primer našeg komšiluka, bratske Ukrajine, pokazuje da neodgovrna politika donosi zlo i gubitke", izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na nezvaničnom susretu sa predsednicima Jermenije, Belorusije, Kirgistana i Tadžikistana u Moskvi, javlja Glas Rusije.Putin je rekao da Rusija nije ravnodušna prema udesu Ukrajine i da će se držati sporazuma dogovorenih s OEBS-om.

Fransoa Oland: Vladimir Putin je dobrodošao na proslavu Dana pobede
Fransoa Oland: Vladimir Putin je dobrodošao na proslavu Dana pobede

12.47 - Predsednik Francuske Fransoa Oland izjavio je danas da je predsednik Rusije Vladimir Putin dobrodošao da porisustvuje ceremonijama povodom obeležavanja 70. godišnjice Dana D u junu, uprkos situaciji oko Ukrajine. "Možda imamo neslaganja sa Vladimirom Putinom, ali ja nisam zaboravio i nikada neću zaboraviti da je ruski narod dao milione života tokom Drgog svetskog rata", rekao je Oland.

12.45 - Marijupolj, tvit ukrajinske organizacije Evromajdan.

Foto: AP
Foto: AP

12.30 - Zamenik ministra odbrane Rusije Anatolij Antonov izjavio je da je Ukrajina nagomilala 15.000 svojih vojnika duž granice s Rusijom. Ovo razmeštanje usledilo je dan pošto je predsednik Rusije Vladimir Putin povukao svoju vojsku s granice i pozvao pristalice federalizacije na istoku Ukrajine da u znak dobre volje odlože referendum za nezavistnost.

12.20 - Bez obzira na taj Putinvo poziv, ukrajinska vojna operacija protiv proruskih pobunjenika biće nastavljena, izjavio je u Kijevu sekretar ukrajinskog Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Andrej Parubij. "Kontrateroristička operacija će biti nastavljhena bez obzira na bilo koju odluku bilo koje subverzivne ili terorističke grupe u regionu Donjecka", na istoku Ukrajine rekao je Parubij novinarima u Kijevu, preneo je AFP.

12.15 - Predsednik Rusije Vladimir Putin danas je nadgledao probe najmoćnijih ruskih raketa za vreme vojne vežbe, koje su inače održane širom Rusije uoči proslave godišnjice pobede u Drugom svetskom ratu.

Aleksandar Turčinov Foto Reuters
Aleksandar Turčinov Foto Reuters

11.58 - Vršilac dužnosti predsednika Ukrajine Aleksandar Turčinov odbacio je mogućnost bilo kakvog pregovaranja s "naoružanim kriminalcima kojima su ruke krvave" na jugoistoku zemlje. Turčinov je dodao da je ipak spreman da razgovara s predstavnicima lokalnih vlasti, političkim aktivistima i umetnicima iz Donjecke i Luganske oblasti, javlja Kijev post.

11.52 - Danas su u Parlamentarnoj skupštini Saveta Evrope predstavili stravične fotografije spaljenih i masakriranih u Odesi. Neka gledaju šta rade ti koje podržavaju u Ukrajini, objavio je na svom Tviteru vođa delegacije Rusije u PSSE Aleksej Puškov.

11.48 - U Donjecku počinje sednica "narodne skupštine", na kojoj će se raspravljati o predlogu predsednika Rusije Vladimira Putina pristalicama federalizacije da odlože referendum o otcepljenju. Inače je referendum zakazan za 11. maj, a Putin je apelovao na federaliste da nađu prigodniji datum. Rad "narodne skupštine" možete pratiti na linku ovde:

Andre Ruprehter Foto Reuters
Andre Ruprehter Foto Reuters

11.32 - Ministar poljoprivrede Austrije Andre Ruprehter izjasnio se protiv sankcija Rusiji.On je, u razgovoru sa predstavnicima Udruženja evropskih novinara (AEJ) u Austriji kazao da se situacija mora smirivati i istakao da se ne sme "biti upregnut ispred SAD".

Vladimir Jacenjuk juče u poseti vojnicima koji drže pod opsadom Slavjansk Foto Reuters
Vladimir Jacenjuk juče u poseti vojnicima koji drže pod opsadom Slavjansk Foto Reuters

11.22 -Privremeni premijer Ukrajine Arsenij Jacenjuk predložio je da se ruskom jeziku da status zvaničnog jezika, s tim što bi ukrajinski ostao jedini državni jezik. Jacenjuk je taj stav izneo prilikom obraćanja naciji povodom dana pobede. "Nećemo moći da ujedinimo zemlju ako ne naučimo da slušamo jedni druge i da pravimo kompromise", navodi se u njegovom saopštenju i dodaje se da vlada čini sve da predsednički izbori budu pošteni.

11.14 - Rusko Ministarstvo inostranih poslova saopštilo je da je generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmusen "slep", pošto je napisao da ne vidi znake da je Rusija povukla svoje trupe sa granice sa Ukrajinom, javlja Itar- Tass. Rasmusen je svoj stav izneo na Tviteru, a to je u direktnoj suprotnosti sa ranijom izjavom ruskog predsendika Vladimira Putina da se ruska vojska povukla, preneo je Rojters.

Ilustracija Kremlj Foto AP
Ilustracija Kremlj Foto AP

11.04 - Izbori u Ukrajini mogu da budu legitimni isključivo ako bude bila prekinuta vojna operacija na jugoistoku te zemlje i otvoren unutrašnjepolitički dijalog, izjavio je Interfaksu sekretar za štampu predsednika Rusije Demitrij Peskov citirajući svog šefa. Kremlj čeka rezultat narodnog saveta u Donjecku, ponovio je on.

10.48 - Kijev je saopštio da je armiji izdato naređenje da pucaju u svakoga ko ima oružje u ruci. Operacija se nastavlja bez obzira na odluku Donjecka da odloži referendum, javila je na svom Tviteru Pola Ziler, novinarka ruskog TV kanala Raša tudej.

Aktivisti fašističkog Desnog sektora
Aktivisti fašističkog Desnog sektora

10.38 - Aktivisti ukrajinske fašističke ogranizacije "Desni sektor" spalili su noćas u Donjecku štampariju u kojoj su bili glasački listići za referendum o decentralizciji, a iz druge štamparije ukrali su više od 300.000 glasačkih listića javlja RIA Novosti. Svedoci kažu da su napadači bili u crnim uniformama sa crveno-crnim obeležjima fašističkog "Desnog sektora". Ukupno je spaljeno više od 800.000 glasačkih listića.

10.21 - Narodni gubernator Luganske oblasti zabranio je borcima Armije jugoistoka da kriju lica iza maske, objavio je na svom Tviteru Vladimir iz Slavjanska.

10.09 - Predsednik Rusije Vladmir Putin još nije dobio odgovor na svoj predlog da se referendum o decentralizaciji vlasti, koji su za 11. maj zakazale vlasti Donjecka i Luganska, pomeri na neki podesniji termin, izjavio je sekretar za štampu šefa Kremlja Dmitrij Peskov. Kremlj očekuje da će odluka o tome biti doneta na današnjem narodnom savetu u Donjecku.

Ilustracija Foto Reuters
Ilustracija Foto Reuters

09.35 . Ruska vojska nije povukla svoje trupe sa granice sa Ukrajinom. Nema nikakvih dokaza da je to učinjeno, izjavio je pukovnik Stiv Voren, portparol Pentagona. "Nepostoje bilo kakvi znaci da je došlo do promene rasporeda ruskih trupa, uprkos činjenici da se već duže vreme urgira da Rusija povuče svoje trupe sa granice sa Ukrajinom", naveo je Voren dodajući da pomeranje ruskih vojnika ne bi moglo proći tako da Pentagon to ne opazi.

09.20 - Nemački ministar inostranih poslova Frank-Valter Stajnmajer pozdravio je danas "konstruktivan ton" ruskog predsednika Vladimira Putina o Ukrajini, pošto je on pozvao proruske aktiviste na jugoistoku Ukrajine da odlože referendum o nezavisnosti od Ukrajine i dodao da su se ruske trupe povukle sa granice. Situacija je kritična, ali ima šansi da se izbegnu nove eskalacije nasilja diplomatskim sredstvima, poručio je Štajnmajer.

Vladimir Putin i Barak Obana Foto AP
Vladimir Putin i Barak Obana Foto AP

09.18 - Obama i Putin bi "trebalo da otvore flašu finog francuskog vina i da razgovaraju kao pravi muškarci, otvoreno i iskreno, i da se sete da su zajedničkim naporima američke i ruske snage i narodi uspeli da pobede fašizam i da daju svetu šansu da nastavi miran razvoj", rekao je kandidat na predsedničkim izborima u Ukrajini Valeri Konovaljuk, koji se nalazi u poseti Vašingtonu. On je dodao da bi Ukrajina trebalo da se proglasi nesvrstanom kako bi uverila Rusiju da joj ne predstavlja pretnju putem širenja NATO na istok.

09.14 - U okolini Mariupolja ukrajinske trupe su postavile 10 kontrolnih punktova, izjavio je Arsen Avakov, ministar unutrašnjih poslova Ukrajine.

08.45 - Generalni sekretar NATO Anders Fog Rasmunsen optužio je Rusiju za dvoličnost i zastarelu retoriku Hladnog rata, kada je u pitanju situacija u Ukrajini. "Uporedite događaje u Kijevu iz februara meseca sa onim što se dešava danas na istoku Ukrajine. To ukazuje na dvoličnost Rusije", rekao je on dodajući da je ilegalna agresija Rusije u Ukrajini najveći izazov za bezbednost u Evropi.

08.33 - Austrijski ekspert za bezbednosna pitanja Hajnc Gertner smatra mogućim da bi konflik oko Ukrajine mogao dovesti do "karikature Hladnog rata". Profesor bečkog Univerziteta istakao je da kriza u Ukrajini ima dinamiku eskalacije, jer trenutno ne postoji niti jedno kompromisno rešenje. Gertner smatra da Rusija, za razliku od ranijeg Sovjetskog saveza, nema gotovo saveznike, a da zapadne države demonstriraju političku nezavisnost, te da sile kao što su Indija i Brazil ne mogu automatski da se pripišu jednoj strani.Izlaz iz ukrajinske krize austrijski ekspert vidi u "nesvrstanosti i neutralnosti po modelu Austrije". Ukrajina bi, uz to, kako je kazao, morala da garantuje manjinska prava, čime bi ta zemlje mogla sačuvati teritorijalni integritet.

08.32 - Direktorki srednje škole u mestu Platovo, u blizini Luganska, Olgi Timofejevnoj, zaprećeno je nasiljem jer je odbio da se škola iskoristi kao glasačko mesto na predstojećem referendumu, javlja Unian.

08.30 - Aleksandar Turčinov, predsednik Ukrajine, obećao je da će pružiti adekvatan odgovor provokatorima koji budu pokušali da pokrenu nemire tokom proslave Dana pobede 9. maja, kada će biti odata počast žrtvama Drugog svetskog rata. Vojne snage Ukrajine štite živote i zdravlje građana, a svoje akcije upravljaju protiv sabotera, i drugih kriminalaca koji ubijaju, muče i kidnapuju naše građane, kazao je Turčinov i dodao da sa naoružanim kriminalcima koji ubijaju ljude, nema dijaloga.

08. 09 - Pripadnici Samoodbrane u Kijevu ojačavaju svoje pozicije podižući dodatne blokade puta na ulazu u grad i neprekidno patrolirajući ulicama. Ukrajinske snage ispituju osobe osumnjičene za pružanje podrške proruskim aktivistima, a sve kako bi se predupredilo potencijalno izbijanje nasilja 9. maja, tokom proslave Dana pobede. Ukrajinske snage pretražuju i lokacije koje bi mogli posetiti gostujući artisti, a otvorene su i posebne telefonske linije na koje građani mogu da prijave bilo kakve sumnjive aktivnosti.

07.45 - U gradu Konstantinovka osvanuli su bilbordi povodom referenduma koji bi trebalo da se održi 11. maja. Podsetimo, predsednik Rusije Vladimir Putin juče je povukao vojsku sa granice i zatražio odlaganje referenduma.

07.06 - Na granici između Rusije i Ukrajine postoje "crne rupe" kroz koje lako mogu proći saboteri iz Rusije, izjavio je jedan od čelnika aktivista "Slobode" Juri Mihalčišin.

06.52 - Regionalni savet Donjecka zahteva od ukrajinskog parlamenta da odmah prekine sa vojnim akcijama i povuče svoje snage na njihove stalne pozicije. "Ova vojna operacija dovela je do velikog broja žrtava. Slavjansk se pretvorio u zonu krvavih borbi i pravi pakao za tamošnje stanovništvo iz kog nema izlaza zbog blokade svih puteva", navodi se u saopštenju.

06.48 - Istražni organi su identifikovali 17 banaka koje su možda bile uključene u finansiranje proruskih aktivista u Ukrajini, izjavio je glavni tužilac Ukrajine Oleg Mahniski, dodajući da se istraga nastavlja.

06.42 - Predsednik Češke Miloš Zeman odbio je da Dan pobede proslavi sa Rusima i neće posetiti 9. maja rusku ambasadu u Pragu, saopšteno je iz češkog Predsedništva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja