PUTIN STRAHUJE PRED MERKELOVOM: Nije smeo da kaže da ide na Krim!
Foto: AP

PUTIN STRAHUJE PRED MERKELOVOM: Nije smeo da kaže da ide na Krim!

Planeta -
Kancelarka ga je direktno pitala da li iide na Krim, a on joj nije rekao, požalio se šef nemačke diplomatije

BERLIN - Ruski predsednik Vladimir Putin je u telefonskom razgovoru sa nemačkom kancelarkom Angelom Merkel ostavio otvorenom mogućnost da sutra učestvuje na vojnoj paradi na Krimu, izjavio je ministar spoljnih poslova Nemačke Frank-Valter Štajnmajer u Berlinu.

Pošto su prethodno ruski mediji najavili da bi Putin mogao da prisustvuje vojnoj paradi u Sevastopolju, sedištu ruske Crnomorske flote, nemačka kancelarka Angela Merkel ocenila je u utorak da bi bila "šteta" ukoliko bi ruski predsednik "iskoristio" Dan pobede u Drugom svetskom ratu, 9. maj, za posetu Krimu.

Ona je tada naglasila da je dan kojim se obeležava pobeda nad nacizmom "neverovatno važan" pa ga ne bi trebalo koristiti za održavanje parade "u takvom području konflikta".

Štajnmajer je, govoreći na forumu o Evropi u Berlinu danas, potvrdio da je Merkelova u telefonskom razgovoru pitala Putina da li će sutra otputovati na Krim, ali da je on ostavio otvorenim pitanje o svom prisustvu na Krimu, prenela je televizija WDR.

"Vojna parada nije dobra. Ako Putin bude učestvovao, to će još više zakomplikovati neke stvari koje su već sasvim dovoljno komplikovane", dodao je Štajnmajer.

"Prisustvo ruskog predsednika bio bi snažan signal - njegovo odsustvo znak nade", rekao je šef nemačke diplomatije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja